Foto: Facebook

Zabava

MOZGALICA IZ STARIH UDŽBENIKA: Namenjena je za decu, ali ni odrasli ne mogu da je reše! A vi?

Ova zagonetka iz udžbenika iz koje su učila deca iz Sovetskog Saveza (SSSR). Iako je namenjena deci, veoma mali procenat odraslih danas mogu da je reše.

Ludi svet
> 00:00h

Da li ste vi među njima?

Dobro pogledajte ovaj crtež i zapamtite detalje na njemu.

Foto jointhetravel.com

A sad pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja: * Koliko turista ima u kampu? * Da li su stigli danas ili pre nekoliko dana? * Kako su stigli do kampa? * Koliko je udaljeno najbliže naselje? * Odakle vetar duva: sa severa ili juga? * Koje je doba dana? * Gde je Aleks otišao? * Ko je juče bio dežuran? * Koji je dan?

Foto Profimedia

Ako niste uspeli da odgovorite na sva pitanja, evo rešenja:

* Koliko turista ima u kampu? Četvoro. Pripremljene su četiri kašike i četiri tanjira, a na listi dežurstava nalaze se četiri imena. * Da li su stigli danas ili pre nekoliko dana? Stigli su pre nekoliko dana. Pauk je u tom periodu napravio mrežu između šatora i obližnjeg drveta. * Kako su stigli do kampa? Stigli su čamcem ili kajakom. Na stablo su naslonjena vesla. * Koliko je udaljeno najbliže naselje? Vrlo blizu. Kampom hoda kokoška, što govori da je u blizini naseljeno mesto. * Odakle duva vetar: sa severa ili juga? Vetar duva s juga. Zastava koja pokazuje pravac vetra je na vrhu šatora. Kako znamo da je jug? Pogledajte drveće: grane na južnoj strani su uvek duže. * Koje je doba dana? Jutro. Kad znamo odgovor na prethodno pitanje, znamo i gde su istok i zapad, te vreme možemo odgonetnuti zahvaljujući senkama. * Gde je otišao Aleks? Aleks lovi leptire. Ako bolje pogledate, mreža za leptire se vidi iza šatora. * Ko je juče bio dežuran? Kolin je bio na dužnosti. On traži nešto u ruksaku (na njemu je slovo „C“ - Colin). Aleks lovi leptire. Džejms fotografiše (u njegovoj torbi, na kojoj je slovo „J“, vidi se stativ). To znači da Piter dežura danas, a kada pogledate spisak dežurstava, shvatićete da je Kolin dežuran danas. * Koji je dan? Dan je 8. avgust. Datum znamo jer je Piter na dužnosti, a mesec po lubenici koja se nalazi pored tanjira (lubenice sazrevaju u avgustu).

http://jointhetravel.com/