Foto: Printskrin Die Presse

Prvoptuženi

BOSANSKOM DŽIHADISTI SUDE U GRACU: Fikret regrutovao mlade muslimane za džihad!

GRAC - U Gracu se vodi više sudskih procesa protiv osumnjičenih za saradnju sa 'Islamskom državom'.

Austrija
> 15:20h

Prvooptuženi je Fikret B. državljanin BiH koji je navodno regrutovao mlade muslimane za džihad.

Informacije do kojih je došao bečki list Presse pokazuju da je Fikret B. bio u intenzivnom kontaktu sa jednim građaninom Srbije koji je do jeseni 2014. godine kao selefijski propovendik Ebu Tejma radikalizovao mlade muslimane u srednjoj Evropi.

Krajem februara će i ovaj propovednik, čije građansko ime je Mirsad O., biti izveden pred sud u Gracu.

Dok su Ebu Tejma i članovi njegove mreže krajem novembra 2014. godine uhapšeni u okviru velike racije sprovedene na nivou cele države, Fikretu B. je pošlo za rukom da pobegne.

On je napustio svoj stan i radno mjesto i otišao u pravcu BiH gde je našao sklonište u uporištu selefija u Gornjoj Maoči, piše Prese.

Ovaj list dalje navodi da je Fikret B., nakon što je nestalo javno negodovanje nakon racije, krenuo nazad u Grac, ali ga je na osnovu međunarodne potjernice, koju je za njim raspisala Austrija, uhapsila hrvatska policija.

Četiri nedelje kasnije vlasti u Zagrebu su ga predale austrijskim vlastima.

"Prema navodima Službe za zaštitu ustavnog poretka on je u Austriji radikalizovao niz mladih muslimana i pripremao ih fizički za dalju vojnu obuku u Siriji. On je navodno u Gracu bio osoba koja se u poslovnom jeziku opisuje kao headhunter - osoba koja za svog poslodavca regrutuje najpodobnije osobe.

Svoje aktivnosti razvijao je sa grupom drugih osoba i u okviru jednog religioznog udruženja koje se zove Furkan.

Reč je o udruženju koje je već dugo pod opservacijom vlasti i u kojem su već više puta sprovedene racije. Ovo udruženje je osnovala grupa selefija 2008. godine u stanu jednog takođe radikala.

Već godinu dana ranije vlasti su registrovale da je Fikret B. zajedno sa ostalim članovima boravio u Siriji s ciljem verskog školovanja i učenja jezika.

Islamska država u to vreme još uvek nije postojala, pa je logično da su udruženje Furkan i Fikret B. na početku verovatno podržavali ideologiju Al Kaide i kasnije Al-Nusra Fronta. Kasnije tokom 2013. godine je navodno napravio zaokret u pravcu Islamske države, piše Prese.

(Foto: Printskrin Die Presse)