Foto: AP

Svojim čitaocima uvalili stari snimak iz 2014.

VIDEO SRAMNA PODVALA TURSKIH MEDIJA: Pogledajte, svoju novinarku podmetnuli kao srpskog špijuna!

Snimak hapšenja navodnog srpskog špijuna u Turskoj zapravo je snimak hapšenja turske novinarke koji se dogodio još pre dve godine, saznaje Kurir.

Društvo
> 00:00h

Turski "Sabah" je u utorak objavio da su njihove snage bezbednosti uhapsile dve osobe u gradu Sur, u provinciji Dijarbakir, za koje navode da su inostrani špijuni. Jedan od njih je Britanac, a drugi je navodno poreklom iz Srbije.

Hapšenje se, navodno, odigralo u blizini prostorija Radničke partije Kurdistana, koju zvanična Ankara smatra terorističkom grupom. Na video-snimku, koji je objavio ovaj turski medij, vidi se kako se automobil specijalnih snaga zaustavlja na putu, a muškarac iz vozila iskače i odvlači u automobil jednu ženu.

Međutim, kako Kurir saznaje, posredi je još jedan pokušaj podmetanja Srbiji.

- Dakle, radi se o hapšenju turske novinarke Beratine Jildžhtan iz 2014. godine koji su njihovi mediji tada objavili kao udarnu vest. Niko od zvaničnika iz Ankare dosad se nije oglasio povodom ove sramne podmetačine. U pitanju je novi pokušaj nekih struktura iz te zemlje da blate Srbiju - rečeno nam je u bezbednosno-obaveštajnim strukturama Srbije.

Podsetimo, pre tri dana turski mediji su objavili i da "srpski snajperisti ratuju na strani Kurda protiv Turske". Međutim, tu informaciju demantovala je Ambasada Srbije u Turskoj.

I turski šef diplomatije Efkan Ala odbacio je tvrdnje da je na jugoistoku te zemlje uhvaćen srpski snajperista koji se borio na strani ekstremista Radničke partije Kurdistana (PKK).

S. Vojinović