Foto: Anadolija

Alarmantno

NEMA VESTI, NOVINE NE IZLAZE: Grčki novinari se pridružili generalnom štrajku

Grčki novinari priključili su se danas generalnom štrajku kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog plana za reforme penzionog sistema koje su deo trećeg paketa pomoći Grčkoj.

Planeta
> 12:48h

Kao posledica štrajka, medijske kuće u Grčkoj ne objavljuju vesti, novinski portali ne objavljuju nove informacije, a sutrašnja izdanja novina se neće štampati.

Foto: Anadolija

Sindikati su pozvali na generalni štrajk širom zemlje u četvrtak koji će zatvoriti javne službe, škole, dok će osoblje grčkih državnih bolnica raditi samo za hitne slučajeve. Javni prevoz uključujući i domaće letove će u potpunosti biti zaustavljen.

Foto: Anadolija

Vladina najava uvođenja novih mera u oblasti socijalne sigurnosti i nametanja novih poreza izazvala je glasne kritike javnosti u toj zemlji.

Foto: Anadolija

Reforme su posledica pritisaka grčkih partnera iz evrozone koji zahtevaju od zvanične Atine da reformiše penzioni sistem koji je već ugrožen problemima velike nezaposlenosti, revidiranjem grčkih dugova i brzim starenjem grčke populacije.

Negodovanje tog plana protestima pokazuju i grčki advokati, naučnici, notari, zdravstveni sektor, zaposleni u lukama i druge kategorije. Traju i protesti poljoprivrednika koji kolonama traktora blokiraju saobraćaj na brojnim međugradskim putevima.