Foto: Printscreen

Sećanje

(VIDEO) O NEDI SPASOJEVIĆ JE NEKO REKAO: Ni skromnije devojke, ni srećnije glumice...

Neda Spasojević je rođena u Beogradu 16. aprila 1941, a otišla je prerano 1981. godine.

Pop kultura
> 02:38h

Njen otac je bio pozorišni i filmski glumac Milorad Spasojević, a majka Jelena pozorišna krojačica. Često je sa ocem putovala po raznim pozorištima nekadašnje Jugoslavije.

Umrla je od raka 16. jula 1981. godine, u Beogradu.

Bila je udata za slikara Baneta Minića, sa kojim ima ćerku glumicu Isidoru Minić.

Godine 1960. polaže prijemni ispit na Akademiji, ali je ne primaju. Tada je otac pitao: “Hoćeš da budeš glumica? Dođi u Titograd, i budi glumica!”. Odlazi u Titograd i prvi put na scenu stupa 23. marta 1961. godine kao Dijana sirota Diklica.

Jednu sezonu igra u zrenjaninskom narodnom pozorištu, a 1962. godine ponovo polaže prijemni i primaju je. Diplomirala je 1966. kod prof. Mate Miloševića, sa Kleopatrom. Odustaje od ideje da ode u Mostar, pošto je stipendija Ateljea 212 vezuje za Beograd.

Prvi put je na filmu u "Izdajniku" kod Kokana Rakonjca, kasnije će igrati u još petnestak njegovih filmova. Od polovine šezdesetih jedno je od najmarkantnijih lica. Snima i po nekoliko drama godišnje.

Nagrada u Puli za debitansku ulogu u filmu “Vreme ljubavi”.

Za ulogu u televizijskoj drami “Gospodin Foka” dobija zlatnu Nimfu na festivalu u Monte Karlu, 1969. godine. “Ni skromnije djevojke, ni sretnije glumice”, pisao je tada jedan strani novinar. Te iste godine za ulogu Elektre dobija nagradu publike i nagradu tribine mladih. Za ulogu Elektre kritičar je napisao: "Njena Elektra bila je divlje stvorenje, zaslepljeno mržnjom i izbezumljenom željom za osvetom, stvorenje koje je došlo iz onog vremena iz koga su veliki tragičari civilizovane i uglađene Atine uzimali građu za svoje drame".