Foto: Fonet Nenad Orevic

Rezolucija o Srbiji usvojena u EP ogromnom većinom

MEKALISTER: Srbija ima mnogo prijatelja i podršku na putu ka EU

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je danas zadovoljstvo što je Rezolucija o Srbiji usvojena u Evropskom parlamentu ogromnom većinom i ocenio da to šalje snažan signal da je EP spreman da nastavi da pruža podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Politika
> 22:54h

Meklister, koji je autor Rezolucije usvojene sa 498 glasova za i 66 glasova protiv, istakao je da je srpska vlada posvećena politici evropskih intregaracija i članstvu u EU.

"Verujem da će tokom ove godine Srbija brže otvaratati poglavlja u pregovorima sa EU. Ispred nas je i dalje dug put, ali Srbija ima mnogo prijatelja i mi smo spremni da pomognemo”, rekao je Mekalister.

On je podsetio da je otvaranje prvih poglavlja u decembru prošle godine bio veliki trenutak za Srbiju, ali ističe da sad sledi težak posao, budući da je teže zatvoriti, nego otvoriti poglavlja. “Nadam se da ćemo u 2016. godini videti što brže otvaranje još poglavlja, posebno poglavlja 23 i 24, koja će, po mom mišljenju, uskoro biti spremna za otvaranje i zato Srbija treba da nastavi svoj težak rad koji će biti povoljan za građane Srbije, poslovno okruženje i za državu"”, rekao je Mekalister.

Mekalister je rekao i da je optimističan i da veruje da predsojeći parlamentarni izbori u Srbiji ni na koji način neće odložiti proces evropskih integracija, budući da je srpska vlada posvećena tom putu, a da je većina opozicionih stranaka okrenuta Evropskoj uniji.

"Pred Srbijom su, s jedne strane, izbori i kampanja, ali će, s druge strane, srpski zvaničnici nastaviti težak rad u Briselu”", uveren je Mekalister.

Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju o Srbiji, čiji je autor izvestilac EP Mekalister, u kojoj pozivaju na što skorije otvaranje poglavlja 23 i 24, pozdravljaju normalizaciju odnosa sa Prištinom i ohrabruju Srbiju da nastavi sa ekonomskim reformama. Za Rezoluciju je glasalo 498 poslanika, protiv je bilo 66, a uzdržano 70.