Foto: Printscreen Youtube

Sastanci u Vašingtonu

NENAD POPOVIĆ U SAD: Veliki potencijal za razvoj ekonomske saradnje Srbije i Amerike

Predsednik Srpske narodne partije, Nenad Popović, održao je u Vašingtonu niz sastanaka sa zvaničnicima američkog Stejt dipartmenta, Kongresa i Senata, i tom prilikom izrazio nadu da će ekonomska saradnja između Srbije i SAD u budućnosti biti dodatno unapređena.

Politika
> 08:24h

„Postoji veliki potencijal za razvoj ekonomske saradnje dve zemlje, posebno u oblastima poljoprivrede, informacionih tehnologija i telekomunikacija“, zaključio je Popović koji je sa njima razmenio sa njima iskustva kako se Sjedinjene Američke Države bore sa nekontrolisanim prilivom migranata na njihovu teritoriju.

On je napomenuo da američka iskustva u zaštiti granica danas primenjuju mnoge evropske države, ali i Izrael i Saudijska Arabija, pa da Srbija takođe treba da primeni američka iskustva i da na granicu za Makedonijom postavi fizičke barijere i izvede vojsku.

Predsednik SNP je izneo stav da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije, istakavši posebno važnost zaštite imovine građana i države Srbije u južnoj srpskoj pokrajini.

"Vlasništvo nad imovinom je univerzalna kategorija i neprikosnoveno pravo u svakoj civilizovanoj državi. Nedopustivo je da imovinu u koju je decenijama ulagala država Srbija, poput rudnika Trepča ili hidroelektrane Gazivode, sada pokušavaju da otmu vlasti u Prištini", naveo je Popović.

On je istakao da je ekonomija ključna za opstanak srpske zajednice na KiM.

Popović je objasnio da je očuvanje Republike Srpske na Dejtonskim principima preduslov očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

"Očuvanje Republike Srpske na principima Dejtonskog sporazuma, čiji je Srbija bila garant, predstavlja za srpski narod jednaki prioritet kao i borba za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Popović.