Foto: Reuters 17 Mart 2015

TALIBANI NAPALI BRITANSKOG PRINCA: Gađali ga raketom u Avganistanu

Britanski princ Hari zamalo je poginuo kada je talibanska raketa pogodila vojni logor britanske vojske u Avganistanu, otkriva nova knjiga koja sadrži ispovesti više od 40 gardista koji su se borili protiv talibana.

Planeta
> 00:00h

Narednik Tom Pal ispričao je da je princ imao "prilično udaran posao" kao vojnik vazdušne kontrole u južnoj pokrajini Helmand.

"Sećam se jednog popodneva sedeo sam sa i razgovarao sa kapetanom Raselom i princem Harijem kada je logor pogodila kineska raketa od 107 milimetara... vhuuššš, beng, udarac... Bili smo napadnuti i samo smo pogledali jedni na druge a kapetan Rasel je spomenuo da je bolje da stavimo zaštitni oklop i šlemove. Malo kasno, ali smo to učinili", ispričao je narednik u knjizi "Hladnokrvna straža, 10 godina u Avganistanu, priče stražara"

Talibanski napad desio se ispred baze Dvajer, usamljenoj pustinjskoj predstraži šest milja od linije fronta.

Po dolasku u logor narednik Pal je bio iznenađen kada je otkrio da je princ bio u ratnoj zoni tako blizu talibana.

"Ja sam ga video na obuci sa nepalskom vojskom, ali nisam mislio da će biti ovde i raditi prilično pipav posao kao istureni vazdušni kontrolor", dodaje on.

Princ Hari je imao 23 godine u to vreme, a povučen je iz Avganistana 2008. godine, nakon što je vest o njegovoj tajnoj regrutaciji procurela.

(Evening Standard)