Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

Nošenje policijske uniforme velika je čast i odgovornost

FOTO MIRNO SPAVAJTE, ONE VAS ČUVAJU Mlade policajke Tamara i Katarina diplomirale s najvišom ocenom

BEOGRAD - Kriminalističko-policijska akademija obeležila je danas 8. februar, dan kad je 1921. godine osnovana prva državna policijska škola.

Društvo
> 00:00h

Vršilac dužnosti prodekana za naučnoistraživački rad KPA Dragana Kolarić naglasila je da ta institucija razvija savremeni sistem visokog policijskog obrazovanja koji je zasnovan na uporednim iskustvima i dobroj praksi.

Prema njenim rečima, zaposleni u toj instituciji nastoje da razviju sistem adekvatnog odgovora na svaki izazov koji bude postavljen pred policijom u budućnosti. Ona je tek svršenim studentima poručila da njihov proces obrazovanja nije završen i da će morati da ga nastave ukoliko žele da napreduju u službi. Kako je istakla, obrazovanje je osnova svih reformskih procesa i progresa u društvu.

Citirajući Arčibalda Rajsa, Kolarić je rekla da nema modernizacije policije bez dobre obrazovne policijske ustanove i da pred zločinom nema neutralnosti već da budući policajci moraju da reaguju u svakom trenutku. Ministar je najboljim diplomiranim studentima uručio srebrnu značku KPA.

Na osnovnim akademskim studijama najvišu ocenu imali su Tamara Jevtović (9,53), Igor Cvetanović (9,50) i Katarina Živanović (9,45). Zlatnu značku KPA za doprinos i afirmaciju visokog policijskoj obrazovanja dobili su profesor u penziji i bivši predsednik Saveta Policijske akademije Ratko Marković, profesor u penziji Milenko Kreća i profesor u penziji i bivši dekan Policijske akademije Mićo Bošković. Uredbom Ministarstva unutrašnjih dela 8. februara 1921. godine osnovana je prva državna policijska škola, a jedan od inicijatora osnivanja i njen prvi direktor bio je Rudolf Arčibald Rajs.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da je biti policajac više od profesije i da je to velika čast i odgovornost prema društvu. Stefanović je u obraćanju diplomiranim studentima poručio da je biti policajac vrsta poziva za koju se čovek opredeli u životu i donese odluku da želi da se bori protiv kriminala. On je istakao da je nošenje policijske uniforme velika čast i odgovornost prema društvu i buduće policajce upozorio da će pravi test proći tek kad budu počeli da rade i služe građanima. Prema njegovim rečima, novi sistem karijernog napredovanja ceniće rezultate koje pripadnici MUP-a budu pokazivali, te niko neće moći da napreduje vanredno, "samo čekanjem da mu istekne smena".