Foto: AP, 09.02.2016.

Istraga

(VIDEO) LJUDSKI FAKTOR KRIV ZA SUDAR VOZOVA? Neko je isključio sistem za kočenje u slučaju sudara!

Osoba odgovorna za promenu signalizacije izgleda da je isključila sistem za sprečavanje sudara kako bi ručno obavila taj posao, javlja Juronjuz.

Planeta
> 20:00h

Sistem za sprečavanje sudara, poznatiji kao PZB 90, instaliran je u nemačke vozove posle velikog udesa voza 2011. Zahvaljujući njemu, voz zakoči u slučaju da je propustio signal.

Foto: Reuters

Spasioci su na mestu sudara dva voza na jugu Nemačke u kojem je poginulo deset ljudi danas pronašli dve crne kutije i tragaju za trećom.

Ministar saobraćaja Aleksander Dobrint izjavio je da kutije verovatno sadrže odgovor na uzrok nesreće, prenosi Gardijan. On je na pres konferenciji u gradu Bad Ajbling u Bavarskoj u blizini mesta nesreće opisao scene haosa koje je zatekao.

Foto: Reuters

"Tamo su užasni prizori. Bilo je šokantno videti kako su dva voza smrskana i jedan se zario u drugi", kazao je ministar. On je dodao da su vozovi sigurno išli veoma velikom brzinom, kao i da je na toj deonici pruge maksimalna dozvoljena brzina 100 km na sat.

Foto: Reuters

U nesreći je poginulo najmanje deset ljudi, a desetine su povređene od kojih je devet u kritičnom stanju. Od siline sudara, jedan od vozova iskočio je iz šina, saopštila je policija, preneo je Rojters

(Juronjuz/Tanjug)

(Tanjug)