Foto: Reuter

Podaci saveznog MUP-a

POLICIJA UPOZORAVA: U Austriji raste broj napada na strance!

BEČ - U Austriji je u prošloj godini zabeležen porast krivičnih dela usmerenih protiv stranaca, podaci su koje je danas medijima saopštio šef austrijske Savezne službe za Ustavnu zaštitu Peter Gridling.

Austrija
> 11:12h

On je precizirao da su brojke veće nego zbir svih ovakvih krivičnih dela počinjenih u 2012, 2013, 2014. godini. Savezna služba za Ustavnu zaštitu i borbu protiv terorizma beleži masovni porast napada na azilante, njihove pomoćnike i prihvatilišta u kojima su smešteni.

Ustavna zaštita je, kako se ističe, računala na to da će porastom broja azilanata istovremeno i broj napada na njih porasti. Zato se ova krivična dela zasebno i obrađuju od 2015. godine. Broj napada je postepeno rastao i dostigao cifru od 197 u čitavoj prošloh godini, a kako je Gridling rekao na tu cifru se dodaju i 323 rasističkih krivičnih dela.

Poređenja radi u 2014. godini je bilo 111 takvih krivičnih dela. Gridling je rekao da se takođe uočava rastuća polarizacija u društvu, koja se pokazuje na internetu i jeziku koji se upotrebljava.

Foto: Reuters

"Posebno je uočljivo da je priikom demonstracija na javnim mestima u porastu potencijal nasilja i to je razvoj koji pratimo sa velikom zabrinutošću", rekao je Gridling.

Kada je reč o krivičnim delima usmerenih protiv azilanata, statistika pokazuje da se na prvom mestu nalazi Donja Austrija, zatim Sstajerska, dok se Beč u kome je najviše azilanata, nalazi na šestoj poziciji.

Gridling je rekao da ne može da predvidi da li će izveštaji o seksualnim napadima i silovanjima u Kelnu takođe uticati na dalju polarizaciju i dodatno povećanje napada na strance, ali je ocenio da izveštavanje i javna rasprava dodatno podgrevaju čitavu situaciju.

"Nismo još nikada imali tako mnogo procesa protiv terorizma u Austriji kao sada i islamistička opasnost je konkretna ali takođe rastu i desničarsko ekstremistička krivična dela", ocenio je šef Savezne službe za Ustavnu zaštitu.