Foto: Reuters 18 Okt 2015

Opasnost vreba

(VIDEO) SVE ČEŠĆE UPOZORAVAJU NA NOV SUKOB Ovo je 5 mesta na kojima može da izbije Treći svetski rat

Geopolitička situacija u svetu davno nije bila napetija i svet je na ivici da plane. Dok regionalni sukobi prete da prerastu u globalni konflikt, mnogi se više i ne ustežu da iskoriste termin "Treći svetski rat".

Planeta
> 00:00h

Godina 2015. donela je velike izazove: borba protiv Islamske države besni širom Bliskog istoka i Severne Afrike; subsaharsku Afriku teroriše Boko Haram; migrantska kriza je poljuljala Evropu; konflikt u Ukrajini još nije okončan; odnosi između Rusije i Turske su na ivici pucanja, a jaz između NATO-a sa jedne i Rusije i Kine sa druge strane, deluje sve dublji.

Za vas izdvajamo 5 mesta na kojim bi Treći svetski rat mogao da izbije.

Posledice rata u Alepu (Sirija), Foto: Profimedia

1. Bliski istok

Situacija na Bliskom istoku toliko je konfuzna i kompleksna, strašna i neshvatljiva, da jedino što možemo pozitivno reći o njoj jeste to da još uvek nije dovela do globalnog rata. Sa velikim brojem igrača - Islamska država, Irak, Sirija, Palestina, Izrael, Iran, Saudijska Arabija - koji svi zastupaju svoje interese, sukob je uvek na vidiku u ovom regionu, a opasnost od nuklearnog konflikta ublažena je dominacijom Izraela na ovom polju.

Islamska drzava Foto Profimedia

2. NATO - Rusija

Pre nego što je Rusija pokrenula vazdušne udare protiv Islamske države u Siriji, glavna tema u odnosima Rusije i Zapada bila je ukrajinska kriza. Nakon aneksije Krima i navodnog podržavanja proruskih pobunjenika u Donbasu, odnosi između dve strane su naglo zahladneli i usledili su meseci međusobnih optužni, sankcija i kontra-mera, oštre retorike, pa i ozbiljnijih incidenata kao što je obaranje ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici.

Barak Obama i Vladimir Putin, Foto: Reuters/Beta/AP

3. Kina - Amerika (Japan i ostale zemlje na Južnom kineskom moru)

Termin poznat kao "Tukididova zamka" označava sukob između dominantne sile i sile u usponu. Ekonomski i vojni uspon Kine poremetio je ravnotežu moći u Aziji i ozbiljno izazvao američke interese u ovom regionu, naročito u Južnom kineskom moru, strateški važnoj teritoriji bogatoj naftom.

Kina smatra da polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, kroz koje prolazi oko 5 triliona dolara u trgovačkim brodovima svake godine.

Poglesajte kinesku VIDEO simulaciju invazije na SAD:

4. Severna Koreja

Najizolovanija zemlja sveta, Severna Koreja, i njen ratoborni vođa Kim Džong Un godinama prete nuklearnim oružjem, a gotovo sav novac iz budžeta troši se na oružane snage. Sukobi Pjongjanga sa Južnom Korejom su uobičajena pojava, a nakon probe hidrogenske bombe, niko više nije siguran da baš sledeća čarka neće prerasti u pravi rat.

Severnokorejska vojska, Foto: AP

5. Kina - Indija

Premda ne deluje verovatno da će dve azijske sile zaratiti, naročito posle rešavanja pitanja granica, prijateljstvo Pekinga sa Pakistanom i okretanje Kine Indijskom okeanu, dočekano je u Delhiju sa nervozom, dok sa druge strane, indijska politika "ekonomske ekspanzije na istok" nije nimalo dobrodošča u Pekingu jer zbližava Indiju sa Vijetnamom i Japanom. Ovakvo strateško nadmetanje, zajedno sa lošim odlukama u regionima kao što su Ladak i Kašmir, može dovesti do eskalacije iz koje ni jedna strana neće moći lako da se povuče.

Indijska vojska, Foto: Reuters

(Newsweek.rs)