Foto: Ps

Pošli da sakupe mređe

JEZIVA DRAMA CRNOGORSKIH RIBARA: Pozdravili smo se sa životom!

HERCEG NOVI - Ribari Neđo Perović (54) i Danijel Janković (31) u jedva su izvukli žive glave u utorak kada ih je u barci zateklo nevreme u zalivu

Crna Gora
> 16:52h

Oni su ostali živi zahvaljujući hrabrosti ribara Boška Vukotića (37), Miloša Krivokapića, Vasa Bojanića i Marka Bijelića. U kanalu između Njivica i Škvera, jak vetar je prevrnuo brod u kojem su bili novski ribari koji su pošli po bačene mreže. Kada su stigli na nekih deset metara od obale prema Njivicama, vetar je prevrnuo barku i počela je prava drama.

– Nisam hteo da pustim Jankovića da po nevremenu ide sam na more. Nije to bio pravi jugo. Imam 54 godine i četvrt veka se bavim ribarstvom, ali ne pamtim ovolike talaase i da je vetar u zalivu ovako snažno duvao. Kada smo shvatili da ne možemo da obavimo planirani posao, predložio sam da krenemo nazad. More je penilo na sve strane, bilo je puno pijavica, a u jednom trenutku nas je zahvatio i jedan veliki talas.

Mislio je da im nema spasa... Ribar Neđo Perović (foto printscreen dan.me)

Bacili smo sidro, ugasili motor i usmerili barku prema Njivicama, jer je to bilo bliže nego Škver, odakle smo krenuli. Još uvek ne znam da li je bio talas ili pijavica, ali odjednom smo se našli u moru. Barka je bila naopako okrenuta i uhvatili smo se za nju kad smo izronili iz mora. Kada je barka potonula, uhvatili smo se za dva pajula. Skinuli smo odela i čizme da nas natopljena odeća ne povuče u more. Mene je snaga izdavala, ali me je Danijel bodrio da izdržim. Pozdravio sam se sa životom, mislio sam da nećemo preživeti.

Onda smo primetili da nam u susret dolazi brod. Srećom, ova ružna priča imala je za nas lep kraj. Hrabrost Boška Vukotića i njegovih kolega da po ovom nevremenu isplove i krenu ka nama spasila nam je živo­te. Dok smo živi, Danijel i ja slavićemo 10. februar kao drugi rođendan, kaže Perović.

Vukotić kaže da je oslučio da i pored lošeg vremena sa Milošem Krivokapićem pođe da vidi mogu li da izvuku mrfeže. -Kada smo videli da je loše vreme, odustali smo od toga i krenuli natrag. Pošto je bio vetar, odlučili smo da sačekamo i uputili smo se uz obalu ka hotelu „Plaža“. Primetili smo da se u blizini Njivica nalazi jedan brodić i da na njemu ima ljudi. Kada smo videli da se barka prevrnula, Krivokapiću i meni pridružili su se Bojanić i Bijelić i pošli smo mojim brodom „Delfin” da im pomognemo. Stigli smo do njih za nekih desetak minuta, ispričao nam je Vukotić