Foto: Kurir

Istraživanje BBC-a

TAJNE PEDOFILSKE GRUPE NA FEJSBUKU: Razmenjuju slike dece i pišu najgore gadosti!

LONDON - Pedofili se koriste tajnim grupama na Fejsbuku kako bi razmenjivali slike dece, javlja BBC i pojašnjava da postavke na toj društvenoj mreži omogućuju otvaranje grupa čije sadržaje mogu da vide samo članovi, dok su ti sadržaji nevidljivi za sve ostale korisnike.

Planeta
> 00:00h

Engleska poverenica za decu En Longfild tvrdi da Fejsbuk ne čini dovoljno za nadzor tih grupa i zaštitu dece, ali FB tvrdi da je istrajan u uklanjanju "sadržaja koji ne bi smie da bude tamo".

Istraga BBC-a je pokazala da postoji niz tajnih grupa na FB koje su otvorili muškarci zainteresovani za seksualne odnose s decom, a među njima je i jedan osuđivani pedofil koji se nalazi u registru seksualnih prestupnika.

Grupe imaju nazive koji jasno upućuju na njihov sadržaj i obiluju pornografskim i vrlo sugestivnim slikama dece. Korisnici ispod njih objavljuju seksualno eksplicitne komentare.

"Pronašli smo stranice specijalizirane za slike devojčica u školskim uniformama propraćene opscenim komentarima", javlja BBC.

Članovi pedofilskih grupa na Fejsbuku "materijale" kradu iz blogova i modnih kataloga, a često sami tajno snimaju jecu na javnim mjestima. Fejsbuk tvrdi da fondacija Internet voč radi na popisu internetskih stranica sa sadržajem seksualnog iskorišćavanja dece i ako se ijedna pronađe na FB-u automatski se ukida.

BBC, međutim, tvrdi da nije baš tako i da su u jednoj tajnoj grupi pod nazivom "slatke školarke" pronašli sliku 10-godišnje devojčice ispod koje su bili komentari "njam, njam" i drugi prostački komentari, ali FB je odgovorio da to ne predstavlja kršenje "standarda".

BBC je FB prijavio jednu celu grupu s neprimerenim sadržajem od 20 fotografija dece, nakon čega su korisnici sami uklonili neke slike, dok je FB sklonio samo četiri.

BBC je osim o tajnim grupama pedofila na Fejsbuku obavestio i Nacionalnu agenciju za zločine. Na FB postoji mogućnost otvaranja grupa koje su javne, zatvorene i tajne.

(Jutarnji.hr/BBC)