MEDICINSKI VODIČ OD A DO Š: Sve o mucanju, moždanoj aneurizmi...

Medicinski rečnik vam nudi sve o mucanju, moždanoj aneurizmi...

Život
> 00:00h

Astigmatizam Anomalija oka usled koje čovek vidi mutnu i ponekad iskrivljenu sliku. Obično je nasledan. Može se javiti samostalno a često i u kombinaciji sa kratkovidošću ili dalekovidošću. Često se javlja kao posledica morfološki izmenjene rožnjače. Astigmatizam se može ispraviti na više načina, najčešće nošenjem kontaktnih sočiva i naočara koje imaju cilindrična stakla, s različitom dioptrijom pod odredjenim uglovima. Može se ukloniti i laserom i hirurškim putem ugrađivanjem u oko specijalnog sočiva koje se postavlja umesto prirodnog.

Kušingov sindrom Grupa kliničkih poremećaja izazvanih hroničnim povećanjem vrednosti kortizola ili odgovarajućih kortikosteroida u krvi. Nastaje usled prekomerne proizvodnje hormona koji luči hipofiza (ACTH). Karakterišu ga zaobljeno lice, masne naslage na torzu uz mršave ruke i noge, tanka i opuštena koža i teško zarastanje rana. Oboleli često imaju problema s kamenom u bubregu, visokim pritiskom, osteoporozom, mentalnim poremećajima. Mladi prestanu da rastu, a ženama se poremeti menstrualni ciklus. Mucanje Poremećaj normalnog govora. Obično nastaje posle treće godine, pri polasku u školu ili ređe u adolescentskom dobu i to češće kod dečaka. Postoji mnogo teorija o nastanku ovog poremećaja, a najčešći su nasleđe, uticaj sredine, rano oštećenje mozga, psihološki uslovi u toku razvoja govora... Pri izgovoru se javljaju grčevi govornog aparata, a ponekad i grimase, pokreti nogu i ruku. Kod osoba koje mucaju prisutna je logofobija, tj. strah od govora. Interesantno je da se mucanje ne javlja prilikom pevanja. Lečenje podrazumeva psihoterapiju, fonijatrijsku rehabilitaciju i po potrebi i određene medikamente. Neophodna je saradnja deteta, roditelja i čitavog okruženja. Moždana aneurizma Abnormalno proširenje krvnih sudova u mozgu. Može se javiti u svim životnim dobima, čak i kod dece, ali najčešće pogađa populaciju između 35 i 60 godina, najviše žene. Vremenom, zid arterija slabi, pa se usled pritiska javi vrećasto ili vretenasto proširenje. Kada su aneurizme male, ne predstavljaju veću opasnost, ali kako rastu, postoji opasnost od pucanja i izlivanja krvi u područje između mozga i ovojnice. Pušenje, alkohol, povrede glave, određene genetske i nasledne bolesti mogu podstaći njihov nastanak. Simptomi pucanja aneurizme su iznenadna, snažna glavobolja, povraćanje, mučnina, kočenje vrata... Svaki takav slučaj gotovo uvek se završi smrću.
Mijelofibroza Hronično maligno oboljenje krvi koje karakteriše prekomerno stvaranje ožiljnog tkiva u koštanoj srži, što narušava njenu sposobnost da proizvodi normalne krvne ćelije. Patološke ćelije postepeno preovladaju i uzrokuju hronično zapaljenje. Koštana srž sve manje proizvodi normalne ćelije, pa tu ulogu preuzima slezina, usled čega dolazi do njenog uvećanja.

Pripremila: Vanja Ostojić