Izbori 2012

Pobeda Tadića!

Prema preliminarnim rezultatima, Boris Tadić i Tomislav Nikolić idu u drugi krug predsedničkih izbora

Politika
> 22:04h

BEOGRAD - Čeka nas još glasanja. Na predsedničkim izborima, prema podacima koje je objavio Cesid, Boris Tadić, kandidat liste „Izbor za bolji život“, osvojio je 26,7% glasova, Tomislav Nikolić iz SNS 25,5%, Ivica Dačić (SPS) 15,3%, Vojislav Koštunica (DSS) 7,7%, Zoran Stanković (URS) 7,1%, Jadranka Šešelj (SRS) 3,9%, Čedomir Jovanović (LDP) 5,3%, Vladan Glišić iz Dveri 2,7%, Zoran Dragišić (PRS) 1,7%, Muamer Zukorlić, koga je predložila grupa građana, 1,1%, Danica Grujičić (SDS) 0,7% i Ištvan Pastor iz SVM 2,31% odsto glasova.

Sigurno pobeđujem u drugom krugu! Pobedićemo! Predsednički kandidat DS Boris Tadić zahvalio je građanima koji su dali većinsku podršku za politiku koju je predložio na izborima i izrazio uverenje da će pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora. - Za to uverenje mogu da se oslonim i na prvi krug. Ovo je prvi put da vodimo nakon prvog kruga, 2004. i 2008. moj protivkandidat Tomislav Nikolić imao je jasno i ubedljivo vođstvo. Ovo je prvi put da ova politika posle prvog kruga ima jasnu prednost - rekao je
Tadić. On je ukazao da je prvi krug jasno pokazao da će drugi krug definisati kako će Srbija izgledati u budućnosti, narednih pet godina. - Očekujem da će građani dati još veću podršku našoj politici, jer je najkorisnija, vodi nas ubrzano ka evropskim integracijama, donosi investicije, obezbeđuje viši nivo sigurnosti, saradnje u regionu. To je politika koja ima najstručniji tim iza sebe, koji je u stanju da reši makroekonomske probleme, izgradnju infrastrukture... - kazao je Tadić i podvukao da će nova vlada biti određena nakon drugog kruga predsedničkih izbora.
Očekujem trijumf u drugom krugu! Ide dalje!- Ovo mi je treća izborna noć u kojoj sam pobednik u prvom krugu, ali nikad kao sada nisam bio ubeđen da ću pobediti u drugom. Biću predsednik i onima koji su glasali za mene i onima koji nisu - poručio je predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić. Nikolić je ocenio da predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić sigurno neće moći da računa na podršku „svih onih na koje je unapred računao“.

- Drugi krug izbora je šansa za građane Srbije. Ako pokažu odlučnost u drugom krugu kao u prvom, dobićemo novu vladu sa novim idejama i novog predsednika - istakao je Nikolić. On je pozvao na fer kampanju u drugom krugu predsedničkih izbora.

On kaže da će danas početi razgovore o formiranju vlade s drugim strankama, ne precizirajući o kojim strankama je reč.

- Moramo se pohvaliti izbornim rezultatom, iako ga mnogi osporavaju, jer, podsećam, ova stranka postoji tek tri i po godine - kaže Nikolić.