Stupio na snagu nov namet za građane Srbije

ČERUPANJE: Međunarodnu dozvolu plaćamo 600 dinara više

Ranije je bilo potrebno da se samo pokaže vozačka, a sada se traži uverenje o njenom posedovanju, što se dodatno naplaćuje

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Za izdavanje međunarodne vozačke dozvole bilo je potrebno da se, između ostalog, na uvid dostavi važeća vozačka dozvola, ali više nije tako. U Kragujevcu je od decembra uvedeno da se obavezno mora dostaviti uverenje o posedovanju vozačke dozvole - i tu je caka. Taj dodatni papir košta 600 dinara, što samo po sebi predstavlja i veći trošak za građane, koji su do sada izdvajali 2.740 dinara.

- Ja sam taksista i međunarodna dozvola mi je potrebna zbog stranki s kojima radim, jer se nikad ne zna gde ću morati da otputujem. Kad sam u decembru želeo da izvadim novu, rečeno mi je da moram da dostavim uverenje da posedujem vozačku dozvolu. Zvao sam i AMSS, koji izdaje dozvole, i pitao ih šta će mi uverenje kada, kao i do sada, mogu da pokažem samu vozačku, ali su mi rekli da je to odluka MUP i da to nema nikakve veze s njima - kaže Kragujevčanin Dragan Lazović: - Ovo je apsurd, jer po tom principu može se uvesti i obaveza da se, primera radi, umesto lične karte dostavlja uverenje o posedovanju lične karte. U AMSS su nam nezvanično rekli da ovo uverenje zapravo predstavlja dokaz da vozač nema zabranu upravljanja motornim vozilima i da ga je do sada u pojedinim gradovima izdavao AMSS, međutim, novom odlukom MUP sada se to uverenje dostavlja u policijskoj stanici i košta 600 dinara. Iz MUP Srbije nismo dobili odgovore. (R. K.)