Foto: Tanjug: Zoran Žestić

Ministarstvo spoljnih poslova

POSLEDNJA POČAST SLAĐANI I JOVICI: Danas i sutra upisivanje građana u knjigu žalosti

Još se ne zna kada će biti obavljene sahrane. Porodica vozača Jovice Stepića kaže da će biti pokopan u rodnom selu Makce

Društvo
> 20:04h

BEOGRAD - Tela ubijenih službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su stradali u Sabrati, u subotu su prebačena u Tripoli, saopštilo je libijsko tužilaštvo, a prenošenje njihovih posmrtnih ostataka u Srbiju očekuje se danas u kasnim popodnevnim satima.

U knigu žalosti su se upisali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i američki ambasador Kajl Skat. U Banjaluci se u knjigu žalosti upisao Milorad Dodik. Još se ne zna kada će biti obavljene sahrane. Porodica vozača Jovice Stepića kaže da će biti pokopan u rodnom selu Makce. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije biće otvorena knjiga žalosti povodom tragične pogibije Stankovićeve i Stepića.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upisaće se u knjigu žalosti danas u 11 sati. Upisivanje će biti omogućeno predstavnicima misija i građanima 22. i 23. februara u periodu od 11 do 14 časova, ulaz D1, ugao ulica Nemanjine i Kneza Miloša. Podsetimo, libijsko tužilaštvo je navelo da je „sprovelo neophodne istražne radnje“ na mestu vazdušnih udara u mestu Gaser Alalga, osam kilometara zapadno od Sabrate. U saopštenju se potvrđuje da je tužilaštvo pregledalo „više od 40 tela“ u bolnici u Sabrati, koja su ispitali zdravstveni zvaničnici. Libijsko tužilaštvo navodi da su sa svih tela uzeti DNK uzorci i otisci prstiju, kao i da su napravljene fotografije.

Strani mediji Rojters Rojters je preneo da je premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su dva člana osoblja srpske ambasade, koji su oteti u novembru u Libiji, bili među gotovo 50 ljudi koji su poginuli u petak u vazdušnom napadu SAD na kamp za obuku boraca IS. BBC Prema izjavama Vlade Srbije, dvoje srpskih državljana koji su držani kao taoci u Libiji od novembra nalaze se među poginulima u vazdušnom napadu aviona SAD Telegraf Telegraf je preneo da je, prema rečima srpskih vlasti, vazdušni napad, za koji se veruje da je ubio operativca IS odgovornog za masovno ubistvo turista na plaži u Tunisu, takođe ubio i dvoje službenika srpske ambasade koji su prethodno kidnapovani. CNN Različite informacije su se pojavile i o tome da li je vazdušni napad ubio i dvoje zaposlenih srpske ambasade koji su kidnapovani prošle godine. Srpski MIP Ivica Dačić rekao je da se veruje da su vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, koji su kidnapovani u Sabrati u novembru 2015. godine, među poginulima. RT Beograd je potvrdio da su dvoje zaposlenih u ambasadi u Libiji među poginulima u vazdušnom napadu SAD u petak na trening kamp IS. Njihove pogibije su se dogodile u trenutku kada su počeli pregovori s otmičarima. Bild Nemački Bild prenosi da je, prema prvim informacijama, i dvoje Srba poginulo u vazdušnom napadu. MIP Ivica Dačić izjavio je da su to dvoje zaposlenih u ambasadi koji su kidnapovani u novembru. Republika Dvoje zaposlenih u srpskoj ambasadi, koje je IS oteo prošlog novembra u Libiji, poginuli su u jučerašnjem američkom bombardovanju trening kampa IS blizu Sabrate. Ovo je potvrdio MIP Ivica Dačić uprkos nedostatku dokaza sa američke strane.