Foto: Carina Srbije

Nisu imali adekvatne papire

OTKRIVENI NA ĐERDAPU: Jemenski kameleoni zaustavljeni na ulasku u Srbiju

BEOGRAD - Srpski carinici na graničnom prelazu Đerdap 1 su u petak sprečili da u Srbiju budu uneta dva živa primerka jemenskog kameleona (Chamaeleo calyptratus) bez odgovarajuće dozvole.

Crna Hronika
> 00:00h

Kameleoni su otkriveni u večernjim časovima, prilikom kontrole putničkog vozila marke " golf 4" koji je planirao da iz Srbije uđe iz Rumunije, a koji je vozio državljanin Srbije (24).

- Prilikom carinske kontrole, pomenuti putnik je izjavio da studira veterinu u Rumuniji i da sa sobom prevozi i svoja dva ljubimca koja je kao poklon dobio za rođendan. Na pitanje carinika da li poseduje adekvatnu dozvolu za promet tih egzotičnih životinja, odgovorio je da nije znao da mu je potrebna bilo kakva dozvola, saopštila je Carina.

Jemenski kameleoni spadaju među više od 30.000 različitih divljih vrsta faune i flore koji su zaštićene na osnovu CITES konvencije, odnosno međunarodnog ugovora kojim se ugrožene vrste štite od prekomerne trgovine na međunarodnom nivou, kroz sistem izdavanja i kontrole uvoznih i izvoznih dozvola.

Životinje su dobrom stanju i blagovremeno su zbrinute u zoološkom vrtu grada Beograda.

Uprava carina je slučaj prosledila Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, radi pokretanja prekršajnog postupka u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode.

(EPK)