Foto: AP

Otvoreno nebo

VOJNI VRH U PRIPRAVNOSTI, ČEKA SE OBAMINA ODLUKA Putin hoće da njegovi špijunski avioni lete nad SAD

Rusija će zatražiti dozvolu od SAD da leti preko teritorije Amerike najmodernijim špijunskim avionaima koji su opremljeni digitalnim kamerama najnovije generacije.

Planeta
> 18:16h

Moskva i Vašington imaju sporazum o tovorenom nebu koji omogućava nenaoružane posmatračke letove na teritoriji svih država članica.

Vojni i obaveštajni zvaničnici u SAD strahuju da bi Rusija ovo iskoristila za kršenje ovog sporazuma.

Rusija će formalno zatražiti dozvolu Komisiji koja se nalazi u Beču što će Baraka Obamu staviti pred težak izbor. Da li dozvoliti ruskim špijunskim avionima da lete preko teritorije SAD u trenutku kada Stejt Department tvrdi da Moskva ne ispunjava sve tačke dogovora.

Takođe ovaj zahtev dolazi u trenutku najvećih tenzija između dve zemlje još od Hladnog rata. I dok pojedini američki visoki vojni zvaničnici upozoravaju da bi Moskva ovo iskoristila da prikupi potrebne podatke o SAD, s druge strane ima i onih u američkoj vojsci koji kažu da nema razloga za strah.

Naime, kako tvrde, prema sporatzumu sve što Rusi budu slikali moraju da podele sa Amerikancima.

Sumnje u dobre namere ruskih volasti stvorene su zbog ograničenja koje je ta zemlja uvela mimo potpisanog sporazuma. Tačnije Rusija je ograničila nadgledanje iz vazduha nad teritorijom Moskve, Abhazije i Južne oSetije.

(AP/EPK)