Foto: Profimedia

Sud BiH

SVEDOK NA SUĐENJU ORIĆU: Video sam kako ubija srpske zarobljenike, uzeo je nož i zamahnuo!

SARAJEVO - U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovog saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine nad srpskim zatvorenicima 1992.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

Suđenje je nastavljeno svedočenjem zaštićenog svedoka Tužilaštva BiH, inače, bivšeg pripadnika Armije RBiH.

Svedok je putem video linka iz Bograda svedočio o ubistvima tri srpska zarobljenika, preneli su bosanski mediji. Zaštićeni svjedok 01 kazao je da je video kako je Naser Orić ubio tri srpska zarobljenika u selima Zalazje, Kunjerac i Lolići, koja se nalaze u okolini Srebrenice. Svedok je rekao da je u septembru 1992. godine, "na neki srpski praznik, možda Petrovdan”, Orić udario "boksom” srpskog zarobljenika u lice i grudi.

"Naser Orić je uzeo nož koji mu je bio za pojasom i zamahnuo u predelu vrata. Zarobljenik je pao na kolena. Orić ga je udario nogom u grudi i prevrnuo nazad", naveo je 01 svedočeći putem videolinka iz Beograda, uz zaštitu lika od javnosti. Po njegovim rečima, pred vojnicima Armije BiH (ABiH) bila su ukupno tri ili četiri zarobljenika vezana.

Svedok je pojasnio da je, pošto je Orić udario zarobljenika, otišao da presretne put "tamiću”, i kada se vratio, video je četvoricu ili petoricu mrtvih zarobljenika.Mrtvi, među kojima je bio i zarobljenik koji je udaren nožem, kako je dodao svedok, natovareni su na kamion i odvezeni pred komandu. Šta je dalje bilo s mrtvim telima, svedok je kazao da ne zna. Svedok 01 se prisetio akcije "Kunjerac”, koja je, po njegovim rečima, bila u jesen 1992. godine, kada je dovedeno pet zarobljenika. Među njima je, kako je naveo, bio i njegov prijatelj Mitar Savić. On se krio od zarobljenika krio, kako Savić ne bi zatražio da mu pomogne.

" Mitar je bio drzak prema komandantu Oriću. Suprotstavljao se nešto. Orić ga je počeo udarati. Uzeo je ‘kolt’ i opalio u grudi. Upucao ga je", rekao je svedok, opisujući da je Orić uzeo pištolj i s dva pucnja "upucao Mitra”. Posle toga, kako je izjavio svedok, Sabahudin Muhić zvani Mrčo ispalio je rafal. U akciji "Lolići”, ispred vojnika ABiH bio je zarobljenik Milutin Milošević.

Prema svedoku, Orić je pričao s njim i udario ga, a onda se okrenuo i od nekoga uzeo "automatsku pušku i pucao u Milutina”.Pet minuta posle toga, kako je naveo 01, Sabahudin je iz puške pucao u Milutina.

" Posle drugog pucanja, vidio sam mrtvo telo Milutina. Nisam video telo nakon što je Orić pucao. Nogom sam preokrenuo telo i video da je Milutin, policajac kojeg sam odranije znao", kazao je svedok.

Orićeva odbrana je svojim unakrsnim ispitivanje dovodila u pitanje kredibilnost svedoka, a nakon četvoročasovnog ispitivanja, suđenje je odloženo za 8. mart.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH Orića i Muhića, tereti za ratne zločine počinjene 1992. godine, na području Srebrenice, odnosno ubistvo tri ratna zarobljenika, srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. U ovom predmetu bi pred Sud BiH trebao izaći 31 svedok, a Tužilaštvo će uložiti 63 materijalna dokaza. Optuženi su 19. oktobra negirali krivicu pred Sudom BiH.

(Oslobođenje)