Desert

Esterhazi torta

Recept dana
> 00:00h

Sastojci Za testo - 3 belanceta - 150 g šećera - 75 g lešnika - 2 kašike brašna - 1 kašika gustina - 1 dl vode - malo soli - 1 puna kašičica praška za pecivo Za fil - 12 žumanaca - 150 g šećera - 1/2 dl svežeg soka od pomorandže - 1 kašika gustina - 250 g putera - 150 ml slatke pavlake - 100 g bele čokolade - 50 g crne čokolade Priprema Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa 1 dl vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan pleh (prečnika 30 cm) i sve četiri kore pecite po 25 minuta. U međuvremenu, na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter i sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Odozgo, na krugu od istopljene i premazane bele čokolade, pomoću štapića i istopljene crne čokolade, koja se na belu nanosi u krugovima, napravite esterhazi šaru.

Savet: Tortu sa strane, po želji, obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani i ohlađeni šećer pomešan s mlevenim lešnicima)