Foto: Rojters

Rok

NEMAČKI MINISTAR: 7. mart je poslednja šansa za Evropu

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer dao je poslednju šansu zajedničkoj evropskoj politici po pitanju izbegličke krize, a kao rok 7. mart ili će po njemu uslediti alternativne mere.

Planeta
> 11:26h

Kako navodi "Dojče vele", rasprava na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu mora da je bila prilicno oštra kada je čak i umereni De Mezijer ovako opisao njen tok: bilo je „emotivnih istupa predstavnika Austrije, Grčke, Nemačke i Francuske“. Ipak, kako je dodao, to je i dobar znak i u skladu je sa situacijom u kojoj se EU nalazi.

De Mezijer je EU dao poslednju šansu da usvoji zajednicku politiku u izbegličkoj krizi. Rok za to je 7. mart, dan kada se u Briselu održava susret na vrhu EU-Turska i kada ce biti procenjeni rezultati saradnje s tom zemljom. „

Do tada ćemo znati da li je na grčko-turskoj granici došlo do radikalnog smanjenja broja izbeglica“, izjavio je nemački ministar.

U suprotnom se, po njemu, moraju preduzeti „alternativne mere“, koje De Mezijer nije preciznije definisao. One bi u svakom slucaju trebalo da budu „koordinirane i evropske“. Slično se izjasnio i evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulus.

"Bez konkretnih rezultata, urušiće se ceo sistem", rekao je Avramopulos. Vreme do 7. marta po njemu je „test za celu Evropu“.