Foto: Youtube/screenshot

Više od tri hiljade kadrova

(VIDEO) OVAKVU PEĆINU JOŠ NISTE VIDELI: Pogledajte kako nastaje ova čarobna svetlost

Svetleći crvi su jedna od najčarobnijih životinjskih carstava na svetu. Po prirodi su veoma fotogenični, ali za njihovo posmatranje treba izdvojiti dosta vremena.

Zanimljivosti
> 20:00h

Kanadski snimatelj Džordan Post u pećini Vejtomo na severu Novog Zelanda, nakon šest sati snimanja, uspeo da zabeleži neverovatan snimak. A prazna baterija i drugi tehnički problemi produžili su mu boravak u pećini, ali je na sreću poneo dušek sa sobom, pa je uspeo da se odmori.

Za samo deset sekundi namontiranog materijala prikazanog u ovom videu, potrebno je otprilike dva i po sata snimanja, jer svaka scena sadrži trista kadrova, a ceo snimak više od tri hiljade.

Novozelandski crvi, nemaju ništa zajedničko sa porodicom crva, oni pripadaju vrsti komaraca i predstavljaju njihove larve koje luče sluz, koja je se vidi na snimku. Ove hipnotišuće plave repove koriste da bi primamile mušice ili moljce, ali takođe i kao odbrambeni mehanizam.

Devet meseci traje proces pretvaranja larve u jedinku, posle čega gube svoje svetleće sposobnosti. U odraslom stadijumu ove jedinke ne poseduju razvijena usta, ali ni probavni sistem i zbog toga nakon polaganja jaja posle par dana uginu.

(Dailymail)