Foto: MUP

Tehnička pomoć srpskom MUP

O MIGRANTIMA: Sastali se Stefanović i Šoder iz UNHCR

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i šef Predstavništva Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija u Srbiji Hansom Fridrih Šoder razmotrili su danas najnovije događaje vezane za veliki priliv migranata i izbeglica u Evropu i njihovo tranzitiranje kroz zemlje Zapadnog Balkana.

Društvo
> 11:14h

Kako je saopštio Biro MUP za saradnju sa medijima, ministar je upoznao Šodera sa razvojem događaja nakon potpisivanja zajedničke izjave direktora policija Republike Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Austrije, naglašavajući da je potrebno preduzeti dodatne korake da bi jedinstvena registracija migranata i izbeglica zaživela.

U tom smislu Ministarstvo unutrašnjih poslova iniciralo je novi sastanak direktora policija zemalja koje su ključni akteri u rešavanju pitanja tranzita i koje su željeno odredište migranata i tražilaca azila u Evropi. Šoder je ponudio tehničku i ostalu potrebnu pomoć Ministarstvu unutrašnjih poslova u cilju uspostavljavanja efikasnog sistema upravljanja azilom i migracijama u Republici Srbiji, u skladu sa obavezama Srbije prema međunarodnom i nacionalnom zakonodavstvu.

On je naveo da Predstavništvo Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija stoji na raspolaganju nadležnim organima Republike Srbije, da na human način, u skladu sa zakonom, rešava specifična statusna pitanja određenog broja osoba, koje se trenutno nalaze u Srbiji. Stefanović je naglasio da Srbija želi da bude konstruktivan partner u rešenju koje je neophodno naći na nivou Evrope.

Ministar je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nastaviti intenzivnu saradnju sa Predstavništvom Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija u Srbiji, na zajedničkom rešavanju budućih izazova i nalaženju optimalnih rešenja.

"Srbija želi da bude konstruktivan partner u rešavanju izbegličke krize"

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas, tokom razgovora sa šefom Predstavništva Visokog komesarijata za izbeglice UN u Srbiji Hansom Fridrihom Šoderom, da Srbija želi da bude konstruktivan partner u pronalaženju rešenja za izbegličku krizu na nivou Evrope. Kako je saopštio MUP, Stefanović i Šoder su tokom susreta u Beogradu razmotrili najnovije dogadjaje vezane za priliv migranata i izbeglica u Evropu i njihov prolazak preko zemalja Zapadnog Balkana.

"Ministar je upoznao Šodera sa razvojem dogadjaja nakon potpisivanja zajedničke izjave direktora policije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Austrije, naglašavajući da je potrebno preduzeti dodatne korake da bi jedinstvena registracija migranata i izbeglica zaživela", piše u saopštenju MUP.

Stefanović je najavio da će MUP nastaviti intenzivnu saradnju s predstavništvom Visokog komesarijata za izbeglice UN u Srbiji na zajedničkom rešavanju "budućih izazova i nalaženju optimalnih rešenja". Dodaje se da je Ministarstvo iniciralo novi sastanak direktora policija zemalja koje su ključni akteri u rešavanju pitanja tranzita i onih koje su željeno odredište migranata i tražilaca azila u Evropi. Šoder je tokom razgovora ponudio tehničku i ostalu potrebnu pomoć MUP-u u cilju uspostavljanja efikasnog sistema upravljanja azilom i migracijama u Srbiji, u skladu sa njenim obavezama prema medjunarodnom i nacionalnom zakonodavstvu.

On je dodao da predstavništvo Visokog komesarijata UN stoji na raspolaganju nadležnim organima Srbije kako bi na human način, u skladu sa zakonom, bila rešavana specifična statusna pitanja odredjenog broja osoba koje se trenutno nalaze u Srbiji.