Foto: Marina Lopičić

Službenički sistem

DANAS U SKUPŠTINI: Šta donosi zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama

Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, o kojem danas raspravlja Skupština Srbije, predviđa uvođenje službeničkog sistema po ugledu na organe državne uprave, koji na državnom nivou funkcioniše od 2006. godine.

Društvo
> 00:52h

Predložena rešenja uvode niz novina, među kojima je Kadrovski plan, koji usvaja skupština opštine ili grada sa ciljem da se obezbedi planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu. Sada ne postoji obaveza donošenja Kadrovskog plana, ističe se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Novina je i uvođenje detaljnog uređenja konkursnih postupaka zapošljavanja i obaveze ocenjivanja službenika po propisima za državne službenike, pošto se trenutno samo delimično uređuje konkursni postupak, a ocenjivanje je površno i retko se primenjuje.

Predlog zakona predviđa da upravom rukovode službenici na položaju i da u njoj rade službenici i nameštenici, određena radna mesta u autonomnim pokrajinama postaju položaji, a prvi put se otvara mogućnost postavljenja v.d. načelnika, koji trenutno ne postoji.

Novina je i unapređen disciplinski postupak, koji znatno podiže i odgovornost službenika, ukazuje se u saopštenju.

Na izradi Predloga zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, sa Ministarstvom državane uprave i lokalne samouprave radili su i rukovodioci gradova i opština, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, koji su ocenili da je proces izrade tog zakona pravi primer učešća zainteresovanih strana i kvalitetnog i temeljnog rada na uređivanju oblasti važne za lokalnu samoupravu.