Foto: Profimedia

U Srbiji nekvalitetne hranilice

OPREZ: Flašice za decu pune bakterija

U delu poklopca koji se ne skida na bočicama „Tomi Tipi“ zadržavaju se opasni mikroorganizmi, ma koliko ih prali, što je uzrokovalo da se mališani razboljevaju

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Roditelji u Srbiji, ali i širom sveta, koji deci daju sokove iz flašica francuskog proizvođača „Tomi Tipi“ nisu ni svesni da ih tako kljukaju bakterijama jer je gornji deo prepun buđi i drugih opasnih mikroorganizama! Naime, zbog načina na koji su napravljene, na ovim flašicama zapravo nije moguće oprati deo gde se nalazi otvor za piće. Tačnije, on je od sastavljene plastike i kada mislite da ste ga očistili, u onom delu koji vidite u stvari se taloži sve i svašta. A ono od čega će vam se zgaditi otkriveno je sasvim slučajno. Deca su počela da se sve više razboljevaju, a očajni roditelji nisu znali uzrok. Sve dok se jednog dana neko nije setio da pokida taj poklopac. I doživeo je šok. Odmah su postavili slike na Fejsbuk kako bi svima na planeti stavili do znanja da je opasno koristiti flašice tog proizvođača i zašto. - Moj prijatelj Sajmon pitao se zašto mu je sin stalno bolestan dok nije otvorio poklopac bočice za decu i otkrio plesan. To se ne može oprati, niti ukloniti, a nije ni vidljivo dok se poklopac ne otvori. On je nazvao proizvođača, ali mu se žena koja se javila na telefon samo nasmejala. Kada sam objavila fotografije plesni na Fejsbuku, i druge mame su ustanovile istu stvar. Zato ako slučajno imate ovakve bočice, dobro pripazite jer se to ne može oprati - napisala je na svom Fejsbuk profilu Peni Povel iz Montreala u SAD. Ovim povodom reagovala je i kompanija „Tomi Tipi“, čiji se proizvodi masovno prodaju i u Srbiji, napisavši takođe na pomenutoj društvenoj mreži da pokušavaju da isprave ovu grešku. - Imamo saznanja da naši kupci nisu zadovoljni našim proizvodom. Izvinjavamo se svima zbog neprijatnosti i uveravamo sve da radimo na rešavanju ovog problema - saopštila je ova kompanija na zvaničnoj Fejsbuk stranici. Međutim, njihovo izvinjenje samo je podstaklo roditelje da otvore poklopce i provere da li se i u njihovim flašicama nalaze opasne bakterije, što je uglavnom i bio slučaj. Kako bi bar nekako umanjila štetu, kompanija „Tomi Tipi“ izdala je i detaljna uputstva na koji način roditelji treba da očistite poklopac, međutim, većina ljudi je već pobacala bočice. Iz srpskog Ministarstva trgovine rekli su za Kurir da nisu nadležni za ovaj slučaj, dok nam iz Ministarstva zdravlja do zaključenja broja nisu odgovorili na upućena pitanja.

Nacionalna organizacija potrošača MINISTARSTVO DA IZREKNE KAZNU Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, naglašava da su ovakve stvari nedopustive. - Ne može proizvođač da kaže da će probati da otkloni problem, činjenica je da to mora da se povuče sa tržišta i da Ministarstvo zdravlja mora hitno da reaguje i izrekne odgovarajuću kaznu, a trgovac mora sve potrošače da obešteti. Godinama smo pod uticajem jakog trgovačkog i uvozničkog lobija i kod nas ne važe standardi.