Foto: AP

Crna statistika

(VIDEO) UKLETE IGRE U LONDONU: Među 17 umrlih i strelac kog je upucala tašta

Bivša svetska veslačka prvakinja i osvajačica srebrne medalje u na poslednjim Olimpijskim igrama u Londonu 2012., Australijka Sara Tejt preminula je u četvrtak u 33 godini, od raka maternice.

Ostali sportovi
> 17:52h

Tejt je tri puta nastupila na Olimpijskim igrama, a srebro u Londonu osvojila je u čamcu s Kejt Hornsaj. Titulu svetske prvakinje osvojila je 2005. godine kao članica osmerca.

Nakon što je 2009. godine po prvi puta postala majka, osvajanjem srebra u Londonu postala je prva australijska veslačica s olimpijskom medaljom nakon porođaja. Smrt australske veslačice tek je jedna u nizu neuobičajeno velikog broja preminulih olimpijaca od ukupno 10.568 sportista koji su nastupili u Londonu. Te smrti splet su bolesti, tragičnih incidenata pa i ubistava. Možda i najpoznatija nesreća je ona u kojoj je stradala francuska plivačica Kamila Mufat koja je u Londonu osvojila zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju. Mufat je stradala u sudaru helikoptera na snimanju tv-šoua u Argentini. Francuzi oplakuju još dvoje olimpijaca, trijatlonca Larenta Vidala, koji je bio peti u Londonu, a preminuo je od srčanog udara, te boksera Aleksisa Vastinea, koji je stradao u nesreći sa Mufat prošle godine.

Britanci su ostali bez poznatog jedriličara Endrijua Simpsona, osvajača zlata u Pekingu i srebra na OI u Londonu. Simpson je stradao u nesreći na moru, dok se pripremao za američki kup 2013. godine.
Britanska teniserka ukrajinskog porekla Elena Baltača, preminula je od raka jetre 2014. godine. Ukrajinsku atletičarku ubio je dečko, tajlandskog strelca taštaTragična je i sudbina ukrajinske atletičarke Julije Balikine koja se nadmetala na 100m i u štafeti 4×100. U oktobaru prošle godine prijavljen je njen nestanak, a kasnije se otkrilo kako je ubio dečko koji je i priznao zločin.

Ubijen je i Jakrit Paničpatikum, tajlandski olimpijac u disciplini vazdušni pištolj. Pre dve godine, kakva ironija, pištoljem ga je ubila tašta, tvrdeći da zlostavlja njenu kćer. Ruski bosker Besik Kuduhov, osvajač srebra iz Londona, poginuo je u saobraćajnoj nesreći 2013. godine. Tragična je i sudbina egipatskog rvača Abelrahmana El-Trabilija koji je ubijen na maršu podrške svrgnutom egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju. Samoubistvo je počinila ruska džudistkinja Jelena Ivaščenko koja je, kao četverostruka svetska prvakinja, zbog neuspeha na OI, pala u depresiju i podigla ruku na sebe 2013. godine. Ubio se i mladi, 20-godišnji australijski boskser Bili Vard koji je takođe bolovao od depresije. Od završetka igara u avgustu 2012, do početka 2016. preminuli su još: američki jedriličar Trevor Mur (nestao na moru), kanadski atletičar Deandre Barnabi (utopio se u moru), gvatemalski dizač tegava Kristijan Lopez (upala pluća), rvač iz Mikronezije Keitani Gram (srčani udar) te južnoafrički biciklista Beri Stander (udario ga autobus dok je trenirao).