Foto: Youtube/Printscreen

Mobi

NEVEROVATAN PLAN: Bivši vojnik (73) planira da pređe Atlantik u kitu!

Bivši vojnik, pripadnik britanskog SAS-a, planira da pređe Atlantik u kitu.

Planeta
> 17:56h

Avanturista Tom Meklin (73) poslednjih 20 godina posvetio je uređivanju posebnog broda u obliku kita. Ogromno metalno plovilo teži oko 62 tone, a dugačak je oko 20 metara. Sam je osmislio dizajn, a ovih dana radi na završnim detaljima. Neobičan brod na koji je potrošio 20.000 funti zove se Mobi.

Mobi će biti opremljen električnim motorima, a čitav enterijer će uskoro osvanuti u punom sjaju.

U poslednje tri godine usidren je u Škotskoj odakle će se otisnuti na veliki put.

"To se razlikuje od svega što sam ikada radio", kaže Meklin.

On se inače i ranije upuštao u slične avanture. Atlantik je jednom sam preveslao, a danas je spreman da ponovi poduhvat, ali sa Mobijem.

Ipak, pre nego što krene na put, mora da sredi nekoliko kvarova, uključujući i kuhinju u koju prodire voda. Ne bi nikako želeo da mu se nešto nepredviđeno dogodi na opasnoj plovidbi.

Inače, Meklin je odrastao kao siroče, a u 17. godini se pridružio padobranskoj jedinici. Posle nekoliko godina bio je jedan od 105 ljudi koji su prošli strogu selekciju za elitne jedinice SAS. U 26. godini iz Njufaunlenda se otisnuo preko Atlantika. Iz SAS-a su mu tada rekli: "Platićemo ti ako se vratiš živ".

Danas živi u izolovanom škotskom domu koji je sam izgradio. Može mu se prići samo brodom ili posle 8 kilometara pešačenja.

Živi sa ženom Džil sa kojom ima dva sina, Džejmsa i Rajana.

"Svaki put kad nešto smisli ne želim da ide, ali uvek me ubedi da će sve biti u redu. Potpuno mu verujem", kaže Džil.

(Telegraph)