Foto: Profimedia, Nepogoda, RHMZ, Obrenovac, Zabrežje, Krupanj

PANIKA

DA SE NE PONOVI 2014: Srbija u panici zbog kiše i rasta nivoa reka

Majka mi je rekla da neće preživeti ukoliko se Obrenovac ponovo nađe pod vodom. Svi smo u strahu, kaže Mirjana Lazić nakon najave obilnih padavina

Društvo
> 13:28h

BEOGRAD - Cela Srbija se podigla na noge zbog straha od novih katastrofalnih poplava nakon upozorenja RHMZ da se u naredna dva dana može očekivati 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. Građani Obrenovca se plaše da ih ponovo ne zadese nedaće kao pre dve godine. - Ako ponovo dođe do poplave, moja majka je rekla da će se ubiti. Ona ne može više da trpi gubitke. Pre nedelju dana mi je otac preminuo, sad još ovo, pa to je strašno. Ceo Obrenovac je u strahu, jezivo je zaista. Samo se nadam da će ovog puta država reagovati na vreme i znatno bolje - kaže Mirjana Lazić: Voda preti kućama - Molim boga da nećemo imati reprizu. Ljudi se još ni od onoga nisu oporavili. Svetlana Šipetić, majka dvoje dece, koja je među prvima bila evakuisana iz Zabrežja 2014, potvrđuje da panika vlada među meštanima: - Mi živimo na obali Save, mislim da fali još metar da nam se izlije u dvorište, svi kanali su puni. Gore od onoga kroz šta smo prošli ne može. Bilo bi jako opasno kad bi se Sava izlila. Zorica Miletić je u poplavi izgubila sve, a kako kaže, od države je dobila samo 72.000 dinara, dva prekrivača i jedno ćebe: Dežurstva - Nije mi rešeno stambeno pitanje, nama je jedan čovek dao kuću od 15 kvadrata na korišćenje. Pričali su onda da ne širimo paniku, pa šta nas je snašlo, ujutru nas budile sirene. Ne daj bože da se ponovi. Sad bar imamo najbolji sistem za uzbunjivanje, pa će nas valjda obavestiti na vreme. Nas su komšije izvlačile iz kuće, a ne nadležni. Samo nek nam je bog u pomoći. Dok meštani Obrenovca strepe, predsednik opštine Miroslav Čučković kaže da situacija zasad nije alarmantna. - Sava stagnira, a Kolubara blago opada, ne prepuštamo ništa slučaju i narednih 48 sati smo u stalnom dežurstvu. S obzirom na predviđenu količinu padavina - a to iznosi od 10 do 30 litara - i na to da smo u maju 2014. imali 220 litara u proseku, jasno je da u ovom trenutku to nije zabrinjavajuće. U svakom slučaju, poučeni iskustvom, u direktnoj smo vezi i koordinaciji sa Ubom, Valjevom, Ljigom, Koceljevom - kaže Čučković i dodaje da ohrabruje to što miruju vodotoci svih prilaznih reka u Obrenovcu. Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, kaže da je u petak upućeno upozorenje i nalog svim opštinskim timovima za vanredne situacije kako bi podigli stepen pripravnosti: - Ne očekujemo veće problema s velikim rekama, ali kad jednom naučite lekciju, kao pre dve godine, da najave neku količinu, a padne više, onda morate biti spremni uvek na najgore. Svi timovi su u pripravnosti, više očiju bolje vidi.

Zorana Mihajlović ALARM - MOGUĆE IZLIVANJE Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je juče pod oznakom hitno sva preduzeća i agencije iz resora ministarstva da obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mere zbog najave velikih padavina i upozorenja na mogućnost poplava.

Predsednik opštine Krupanj KOGA ZMIJA UJEDE, I GUŠTERA SE PLAŠI Ne bi trebalo da bude problema, ako je prognoza tačna. Sredili smo sve reke i prilaze. Postoji strah da ne bude više padavina nego što je najavljeno. Koga su zmije ujedale, i guštera se plaši - rekao je Rade Grujić, predsednik opštine Krupanj.

Gradonačelnik Šapca zabrinut NASIP NEBEZBEDAN, ODE CELA MAČVA Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže za Kurir da je veoma zabrinut za bezbednost sugrađana zbog visokog vodostaja reke Save, posebno na delu nasipa od sela Drenovac do Čevrntije, koji je u poplavama 2014. pretrpeo velika oštećenja. Ukoliko bi popustio, u opasnosti je čitava Mačva, a voda bi doprla i do Šapca. - Ovaj nasip u dužini od 5,2 kilometra od tada nije popravljen. Bilo je u planu da ga „Srbijavode“, u čijoj je nadležnosti nasip, poprave još letos, ali s radovima se bez objašnjenja stalo - kaže Zelenović. (T. J.)