Foto: Fonet

MOGUĆA EVAKUACIJA U KRALJEVU: Poplavni talas na istom nivou kao i 2014.

KRALJEVO - Na teritoriji Kraljeva danas je uvedena vanredna situacija zbog opasnosti od izlivanja reka, čiji su vodostaji u porastu.

Srbija
> 12:10h

Poplavni talas koji Zapadna Morava nosi sa sobom preti da ugrozi naseljena mesta u Adranima i Grdici u Kraljevu, zbog čega se može dogoditi da stanovništvo bude evakuisano, rečeno je danas na sednici Štaba za vanredne situacije u Kraljevu.

"Pratimo situaciju i svi su u pripravnosti. Razlike skoro da nema u odnosu na poplavni talas iz 2014. godine. Još uvek ima nekih 20 do 30 centimetara do kritične kvote vodostaja Morave. Ako se dogodi da reka poraste, moraćemo da evakuišemo stanovništvo u priobalju", rekao je Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, i komandant Štaba za vanredene situacije.

Na području Kraljeva poplavljeno je nekoliko seoskih kuća u Mrsaću i Bapskom Polju zbog izlivanja nabujalih potoka i rečica, a do izlivanja je došlo i u Obrvi, Konarevu, Grdici i Šumaricama.Vodostaj Zapadne Morave i Ibra je pod neprestanom kontrolom Odeljenja za vanredne situacije grada Kraljeva.

Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu rekao je da vodostaj Zapadne Morave raste, i približava se kvoti iz 2014. godine.

"Zbog porasta Zapadne Morave, Ibra i ostalih rečica i potoka, u Kraljevu smo uveli vanrednu situaciju za zaštitu od elementarnih nepogoda, poplava, klizišta, odrona i erozije. Štab za vanredne situacije planira aktivnosti kako bi se sprečile nepogode", rekao je Kočović.

On je dodao da bi poplavni talas iz Čačka do večeras trebalo da stigne do Kraljeva.