Foto: Dado Đilas

Drugi dan skupa na Kopaoniku obeležili biseri i rasprave

BIZNIS FORUM: Zorana Mihajlović u klinču s direktorom Ikee

Ministarka poručila da neće da trpi packe zbog Bubanj potoka, dok joj je u raspravi sa čelnikom švedske kompanije pomagao i prvi čovek „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, tvrdeći da je naplatna rampa rešena stvar

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Drugi dan Kopaonik biznis foruma protekao je u znaku bisera srpskih ministara, ali i domaćina ovog skupa Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije. Tako se ministarka javne uprave Kori Udovički šalila na račun svrhe svog zaposlenja, ministar privrede Željko Sertić na račun uspeha svog resora, a ministarka građevine Zorana Mihajlović na račun svog prezimena, mada joj verovatno nije bilo do smeha nakon ne baš prijatnog razgovora s regionalnim direktorom za razvoj „Ikee“ za jugoistočnu Evropu Vladislavom Lalićem. Naime, paparaco Kurira uhvatio je i uslikao ministarku u jeku rasprave s Lalićem i direktorom „Puteva Srbije“ Zoranom Drobnjakom. Tema je bilo izmeštanje Bubanj potoka, kao i brojne žalbe predstavnika „Ikee“ na sporost srpskih nadležnih službi. Neefikasnost Lalić je i zvanično više puta isticao koliko sporo traje ceo proces izdavanja svih potrebnih dozvola za izgradnju prve robne kuće švedskog proizvođača nameštaja i pokućstva u Srbiji. - Ministarka je bila vrlo izričita da je u vrlo kratkom periodu maksimalno urađeno po pitanju izmeštanja Bubanj potoka i pripreme kompletne infrastrukture za izgradnju prve „Ikee“ u Srbiji i da ne želi više da trpi packe zbog neosnovanih zamerki. Ipak, Lalić je ostao pri tome da su im i dalje najveći problem neefikasne administrativne procedure - kaže izvor Kurira.

Švedsko-srpska ljubav... Vladislav Lalić, Zoran Drobnjak i Zorana Mihajlović

Na opasku da Bubanj potok odlaže izgradnju robne kuće, uključio se, kako saznajemo, i Drobnjak, koji je, prema istom izvoru, rekao da „apsolutno nije tačno da Bubanj potok nije rešen“, poručivši da je to „završeno i da je ‚Ikea‘ već dobila i pristupnu saobraćajnicu ka svom budućem objektu“. - Lalić je bio zatečen i rekao da dozvole za to njima nisu stigle, osim ako se to nije desilo dok su oni na Kopaoniku, a Drobnjak mu je na to poručio: „E, pa ja vam kažem, juče vam je to stiglo.“ Posle toga direktor „Ikee“ je malo ublažio svoj stav - kaže naš sagovornik s biznis foruma. Otpuštanja Ministarka je juče učestvovala na panelu „Ulaganje u infrastrukturu, reforma države i restrukturiranje javnih preduzeća“, u okviru kojeg je istakla da se reforma srpskih železnica odvija po planu i da će broj zaposlenih da se smanji za 35 odsto u narednih pet godina. - „Železnice“ čeka racionalizacija broja radnika. U narednih pet godina sigurno je da treba da ode oko 6.000 ljudi, a oko 2.000 u prvoj godini - rekla je Mihajlovićeva. Prema njenim rečima, u 2015. modernizovano je 120 km pruga i pokrenuti su mnogi krediti koji su bili ukočeni - kuvajtski, ruski, EBRD... Ministarka je navela da će oko 300 km pruga biti zatvoreno jer se i ne koriste.

Gde si, Kole, kućo stara... Kostić sa raspoloženom ministarkom

Jesi li ti to malo vežbao... Palo i prijateljsko pipkanje

Ministarka državne uprave UDOVIČKI: SVI SE PITATE ŠTA TO KORI RADI... Ministarka državne uprave Kori Udovički nasmejala je juče prisutne na početku svog izlaganja o reformama u javnom sektoru izjavivši: „Znam da se svi pitate šta Kori radi, šta je moj posao...“ No, nakon vesele reakcije publike nastavila je rečima: „E pa, ja sam u potpalublju, a to potpalublje ima četiri stuba - promenu organizacione strukture javne uprave, unapređenje procesa rada, uređenje službi državnog sistema i upravljanje javnim finansijama.“ Udovički je navela da je struktura zaposlenih zapravo veći problem od broja zaposlenih i da čak i posle smanjenja plata od 10 odsto troškovi zarada čine 11 odsto BDP. Ministarka je navela da otpuštanje ljudi, koji su višak u javnom sektoru, neće doneti radikalne promene, ali da će se u narednim fazama raditi dublje promene u funkcionisanju službi. Nakon težeg dela posla paparaco Kurira ju je uhvatio u daleko boljem raspoloženju dok je neobavezno ćaskala s vlasnikom „MK grupe“ Miodragom Kostićem. Udovički je intenzivno gestikulirala, objašnjavala i na trenutke prijateljski dodirivala jednog od najbogatijih privrednika u Srbiji i regionu.

Ministar privrede u depresiji SERTIĆ: NEMAM PREZENTACIJU Ministar privrede Željko Sertić juče se grubo našalio na račun svog resora, izjavivši tokom svog obraćanja na panelu „Ulaganje u infrastrukturu, reforma države i restrukturiranje javnih preduzeća“ da se nije pripremio jer nema bogzna čime da se pohvali. - Za razliku od drugih učesnika, nisam poneo prezentaciju, jer bih morao da prikazujem zatvorene fabrike i prazne hale - poentirao je ministar jednog od najbitnih resora u državi. Nakon toga Sertić je ponovio da rok za zaštitu preduzeća od prinudne naplate neće biti produžen, bez obzira na to koliko situacija bude problematična, i da u zemlji ima oko 700 preduzeća u Srbiji koje bi trebalo „uterati u red“.

Obračun sa fiskalcima VUJOVIĆ DOBACIVAO PETROVIĆU IZ PUBLIKE Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović imao je duel s ministrom finansija Dušanom Vujovićem tokom plenarne sednice foruma. Petrović je istakao da se od celog reformskog puta prešla polovina i dodao da je postojala obaveza o umanjenju plata za 10 odsto u prosveti, zdravstvu, i ti sektori su fond plata smanjili za devet odsto, na lokalu su smanjene za sedam odsto, a u EPS svega do dva odsto. - Nama se takođe čini da nisu problemi samo RTB „Bor“ i „Resavica“ već i „Simpo“, „Lasta“, „Azotara“, „Galenika“... - naveo je on, dok je ministar Vujović iz publike dobacio da su im podaci o preduzećima i privredi zastareli. Petrović mu je na to odgovorio da FS ima problem da dođe do javnih podataka i da rade s onim što je javnosti zvanično prezentovano.