Foto: Profimedia

Gde se živi najskuplje

OVDE JE I VAZDUH SKUP: Singapur pobednik u trci za najskuplji grad na svetu

Iza njega su Cirih, Hong Kong, Ženeva i Pariz. London je šesti, a Njujork je na sedmom mestu.

Planeta
> 00:00h

Economist Intelligence Unit (EIU) rangirao je Singapur treću godinu za redom kao najskuplji grad na svetu. U istraživanju su poređene potrošačke korpe u preko 133 gradova.

Kao referenca za poređenje uzet je Njujork, dok su poređenja troškova vršena kod 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odeću, pribor za domaćinstvo, kućne rente, prevoz, komunalne usluge.

Singapur je najskuplji za velike stavke kao što je posedovanje automobila. On je takođe skup kada je u pitanju kupovina odeće i plaćanje komunalnih troškova .

Istraživači su saopštili da je 2015. došlo do velikih promena u rangiranju na šta je uticao rast dolara i devalvacija drugih valuta, pad cena nafte i sirovina, kao i geopolitička neizvesnost.

Najjeftiniji su Lusaka, glavni grad Zambije, a zatim Bangaloru i Mumbaj u Indiji, rekao je EIU, a pet od 10 najmanje skupih gradova na svetu nalaze se u Indiji i Pakistanu.

Od gradova evrozone, Pariz je jedini koje se ove godine zadržao među deset najskupljih gradova sveta, ali je skliznuo za tri mesta, na poziciju petog najskupljeg grada.

(BBC)