Piletina sa prokeljom i sosom od meda

Sastojci:

- 5 parčeta piletine (batak ili karabatak)
- 1/2 kg prokelja
- so, biber
- ulje

Za sos:

- 2 kašike senfa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica svežeg soka od pomorandže
- so i biber po ukusu
- 1 struk mirodije
- 1 kašičica rendanog đumbira, karija ili čilija (ako volite pikantno)

Priprema: Piletinu preliti sa malo maslinovog ulja, posoliti je i pobiberiti. Tako začinjeno meso ostaviti da odstoji oko pola sata. Prokelj oprati i kuvati na pari oko pet do deset minuta, u zavisnosti od veličine. Važno je samo da se ne prekuva i da zadrži zelenu boju. Nakon kuvanja, skloniti ga sa vatre i blago posoliti.

Piletinu na tiganju ispržiti na ulju s obe strane. Nekoliko minuta pred kraj grilovanja dodati prethodno prokuvan prokelj kako bi se sjedinili sokovi mesa i povrća. Kada je meso gotovo, tiganj skloniti sa vatre i poklopiti ga.

Dok se jelo malo prohladi, spremiti sos: u posudu staviti dve kašike senfa, kašiku maslinovog ulja, malo soli i bibera po ukusu i iseckati struk mirođije. Dodati kašičicu soka od pomorandže ili limuna. Sve zajedno promešati dok se sastojci ne sjedine i sos ne postane ujednačen. Ukoliko volite pikantnija jela, u sos dodati kašičicu rendanog đumbira, karija ili čilija. Sos preliti preko jela i odmah poslužiti.