Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kiša će padati čitavog prepodneva

(UŽIVO) SLUŽBE U PRIPRAVNOSTI: Reke rastu, nivo Save kod Beograda prešao granicu

Zbog kiše koja u pojedinim delovima Srbije pada čitave noći i jutra, službe su u pripravnosti.

Srbija
> 07:32h

Vodostaj reka je u porastu, ali je situacija trenutno stabilna.

15.15 - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno u Srbiji. Ona je na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije kazala da su poplavljene površine možda i veće i da će se tačni podaci znati uskoro, jer danas komisije i lokalni štabovi izlaze na teren. Bogosavljević Bošković je navela da u Arilju 80 odsto poplavljenih površina čine malinjaci, dok je u Lučanima najveća šteta od bujica koje su nanele mehaničke nanose (pesak, šljunak) na zemljište i da je tu sada glavni zadatak da se to zemljište rekultivira. "Pošto nema opasnosti od hemijskih materijala, to će moći da se brzo očisti i zemljište privede nameni", rekla je ministarka. Prema njenim rečima, u Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj banji poplavljene površine uglavnom su bile pod žitom, od kojih je oko 40 odsto bilo pod pšenicom, deset odsto pod krmnim biljem, a 50 odsto su oranične površine pripremljene za prolećnu setvu.

10.25 Predsednik opštine Ranilug u Kosovskom pomoravlju Gradimir Mikić izjavio je danas da se voda iz poplavljenih kuća u selima Ranilug, Korminjane i Glogovce povlači i ispumpava, a da tokom vikenda i pored obilnijih padavina nije bilo novih izlivanja Binačke Morave.

07.50 Nivo Save kod Beograda je u porastu i trenutno se nalazi na 30 centimetara iznad granice redovne odbrane od poplava.

07.44 Vodostaj Ibra je u porastu, a poplavljena su naselja oko Zvečana.

Ibar je u porastu i kod Vitkovca, a dodatni problem predstavlja i meandriranje reke.

07.32 Zabeležen je porast nivoa Južne Morave kod Đunisa.

07.20 U Pomoravlju kiša nije padala, reke su u koritima i od njih trenutno ne preti opasnost.

Zabeležen je porast nivoa vodostaja Velike Morave, ali zbog priliva Južne i zapadne Morave.