Foto: Nemanja Pančić

Skandal

NEVEROVATAN PROPUST U SLOVENAČKOJ BOLNICI: Umesto kiseonika pacijentu dali smrtonosnu dozu oksida

Slovenačko ministarstvo zdravlja naredilo je hitni pregled medicinskih instalacija u urgentnim centrima bolnica u celoj zemlji posle smrti pacijenta kome je u Šempetru prilikom reanimacije umesto kiseonika dat azotni oksid koji se koristi kao anestetik, ali je smrtonosan u 100 postotnoj koncentraciji koja je data 54-godišnjaku.

Region
> 15:52h

"Izražavam saučešće porodici umrlog. Tragični događaj mogao bi biti ljudska greška za koju ministarstvo ne može biti odgovorno jer smo odgovorno vodili investiciju u šempeterskom urgentnom centru", kazala je ministarka zdravlja Milojka Kolar Celarc i dodala da je naredila proveru svih instalacija na urgentnim odeljenjima hitne pomoći u slovenačkim bolnicama, kako ne bi došlo do neke nove tragedije.

Prema prvim informacijama, u bolnici u kojoj je novi urgentni centar postavljen pre samo četiri meseca, uz urednu primopredaju u kojoj je učestvovalo i ministarstvo, došlo je do tehničke greške na instalacijama, pa je umesto kiseonika pacijentu dat azotni oksid, što je uzrokovalo smrt.

Soba za reanimaciju u lokalnoj bolnici na severozapadu države je zatvorena. Policija je otvorila istragu zbog sumnje da je došlo do smrti iz nehata, što je kažnjivo zatvorom do pet godina.

Bolnica je rodbinu umrlog obavestila da je uzrok smrti komplikacija koja se dogodila prilikom reanimacije, a ministarstvo je o tom događaju obavešteno u utorak, pet dana posle tragedije.

Slučaj je osudio i sindikat slovenačkih lekara koji smatra da u javnom zdravstvenom sistemu ne postoji dovoljna kontrola rizika, pa je primopredaja novog urgentnog centra možda izvedena, a da se nije uočilo da su oznake na gasnim instalacijama u sobi za reanimaciju pogrešno postavljene.

(Jutarnji)