Foto: Dragana Udovičić

Pomažu i građani

NAKON SERIJE STRAVIČNIH NAPADA: U akciji uhvaćeno 6 pasa lutalica na niškom groblju

Radnici Javno-komunalnog preduzeća "Medijana" iz Niša pokušaće danas da pohvataju sve pse lutalice na Starom groblju, kako bi se stalo na put učestalim napadima na građane, izjavio je direktor sektora higijene JKP "Medijana" Ljuborad Stevanović.

Srbija
> 20:54h

On je dodao da će akciju radnika "Medijane" obezbeđivati komunalni policajci i komunalni inspektori, jer su prethodne pokušaje hvatanja pasa osujećivali građani iz okolnih zgrada.

"Ovakve akcije uvek prati otpor pojedinih građana, međutim, rešeni smo da u toku današnje akcije pohvatamo sve pse i prebacimo ih u prihvatilište na Bubnju. Pse koji imaju mladunce predaćemo Društvu za zaštitu životinja", rekao je Stevanović.

On je rekao da će psi u prihvatlištu biti sterilisani i čipovani.

Stevanović je rekao da radnici zoo-službe JKP "Medijana" poslednjih meseci primećuju na ulicama Niša sve veći broj pasa i to bez čipova.

"Postoje osnovane sumnje da ti psi potiču iz privatnih azila na gradskom području. U privatnim azilima pse ne sterilišu i njihov broj se konstantno povećava. Sumnjamo da ih vlasnici azila puštaju napolje kada više ne mogu da vode brigu o njima", rekao je Stevanović.

On je rekao da su radnici zoo-službe od 2012. godine do sada pohvatali i čipovali 4.800 pasa.

Lokalni mediji u Nišu od jutros su bukvalno "zatrpani" pozivima građana koji prijavljuju čopore pasa lutalica u njihovom kraju i apeluju da se oni pohvataju.

Televizija "Zona Plus" javila je da je jedan broj građana došao na Staro groblje kako bi pomogao da psi budu uhvaćeni.

Čopor pasa lutalica na Starom groblju juče je izujedao sedamdesetšestogodišnju Nišlijku, a jutros je napao i izujedao dvadesetogodišnju studentkinju.

Uhvaćeno šest pasa lutalica

Na Starom groblju u Nišu radnici JKP "Medijana" uhvaćeno je danas šest pasa lutalica, a prema najavama nadležnih, akcija će biti nastavljena i narednih dana. Današnja akcija zoo službe "Medijane" u saradnji sa policijom, komunalnom policijom i inspekcijom usledila je nakon što je čopor pasa juče na Starom groblju izujedao stariju Nišlijku, a jutros studentkinju.

Direktor sektora higijene JKP "Medijana" Ljuborad Stevanović rekao je da će zoo služba ovog preduzeća biti angažovana na Starom groblju nekoliko dana jer je prostor zapušten i psi lako pronadju način da pobegnu i sakriju se. Stevanović je rekao da će radnici "Medijane" narednih dana hvatati pse lutalice i u drugim delovima grada.

"Sve životinje biće sterilisane i zbirnute u prihvatilištu na Bubnju. Problem je što prema važećim propisima, nakon što se oporave od sterilizacije, moramo da ih vratimo nazad na mesto sa kojeg smo ih pokupili", kazao je Stevanović.

On je rekao da je današnju akciju hvatanja pasa na Starom groblju pratilo više lokalnih televizija i stotinak znatiželjnih gradjana, medju kojima i predstavnici Društva za zaštitu životinja. "Samo zahvaljujući velikoj medijskoj pažnji izbegnute su nemile scene koje redovno prate naše akcije. Ljudi koji hrane pse redovno napadaju naše radnike, gadjaju ih raznim predmetima, psuju ih i prete im", rekao je Stevanović. On je kazao da je zoo služba JKP "Medijana" od 2012. godine do sada uhvatila i sterilisala 4.800 pasa lutalica.