Foto: Marina Lopičić

Rotacija službenika

KATASTAR: Brže rešavanje predmeta i manji broj zloupotreba

Projekat je definisan na osnovu pozitivnog međunarodnog iskustva o primeni rotacije zaposlenih u istom hijerarhijskom nivou i platnom razredu

Društvo
> 21:54h

BEOGRAD - Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković najavio je da se danas u osam centralnih beogradskih službi za katastar pokreće pilot-projekat rotacije državnih službenika pravne struke na rukovodećim pozicijama. Projekat je definisan na osnovu pozitivnog međunarodnog iskustva o primeni rotacije zaposlenih u istom hijerarhijskom nivou i platnom razredu.

Ukoliko pilot-projekat ostvari željene rezultate, na nivou celog RGZ povećali bi se transparentnost, pouzdanost i dostupnost podataka katastra, a rokovi za rešavanje predmeta bi se skratili, navodi se u saopštenju Geodetskog zavoda. Jedan od ciljeva jeste i prevencija mogućnosti da zaposleni koriste svoju radnu poziciju radi sticanja protivpravne koristi. Potrebno je utvrditi da li Republički geodetski zavod ima kapacitet da uvede upravljanje po uzoru na korporativno organizovane katastre u Velikoj Britaniji i Holandiji. Svetska banka podržava takav pravac razvoja kroz projekat kojim se finansira tehničko-tehnološki i institucionalni razvoj RGZ.