Foto: Printscreen Twitter

Ko su napadači

OVO SU OSUMNJIČENI ZA BRISELSKI NAPAD: Abdeslamov drug iz detinjstva i učesnik pariskog napada

Još uvek je nepoznato ko je odgovoran za napade u Briselu, ali belgijski istražitelji već su potvrdili da će se fokusirati na dva imena - Najim Lačraui (24) i Mohamed Abrini (31).

Planeta
> 18:32h

Ovo dvoje osumnjičenih, inače bliskih s ID, poznati su istražiteljima još od napada na Pariz. Međutim, za razliku od Abdeslama, oni su u poslednji trenutak uspeli da pobegnu organima reda.

Jedna od teorija koja kruži belgijskim medijima jeste da se dvojac uspaničio da će uhapšeni Abdeslam otkriti njihovu tajnu lokaciju pa su krenuli "na sve ili ništa". Međutim, ništa službeno nije potvrđeno, pa ni to da je opasni dvojac učestvovao u eksplozijama na aerodromu i metrou.

Lačraui je 24-godišnji Sirijac koji je iz ratom zahvaćene zemlje pobegao u februaru 2013. godine i to pod lažnim imenom Sutan Kajal. Upravo su Mađari zabeležili da je čovek pod tim imenom prošle godine prošao kroz njihovu zemlju u izbegličkom talasu, a društvo na napornom putu mu je pravio Abdeslam. Upravo su belgijski istražitelji juče objavili da je Lačraui bio suučesnik napada na Pariz. Njegov DNK je pronađen na nekoliko eksplozivnih naprava korišćenih u napadima, ali i u stanovima u predgrađu Brisela gde se skrivao Abdeslam.

S druge strane, Mohamed Abrini je 30-godišnjak marokanskog porekla i on je Abdeslamov prijatelj iz detinjstva. Njegovo ime došlo je u žižu javnosti kada je dva dana pre napada na Pariz nadzornim kamerama snimljen kako ulazi u Reno Klio, automobil koji je korišćen u napadu. Pre toga snimljen je na jugu Francuske kako u društvu Abdeslama kupuje sokove na benzinskoj stanici.

Njegova uloga u napadu na Pariz ostaje nejasna, s obzirom da su njegovi rođaci rekli da je Abrini te kobne večeri bio u Briselu. Policiji je od ranije poznat po sitnim krađama i dilovanju droge, a njegovi prijatelji kažu da je radikalizovan još kao maloletnik. Njegov mlađi brat Sulejman (20) poginuo je u Siriji kao pripadnik ID, i to u diviziji koju je vodio Abdelhamid Abaoud, mozak operacije u Parizu.

Istražitelji ne odbacuju mogućnost da je i sam Abrini putovao u Siriju...

(Jutarnji.hr)