Teroristi počinili užasan zločin u prestonici Evropske unije

PRONAĐEN DNK: Ubica iz Brisela prošao kroz Srbiju?

Njegovi tragovi pronađeni su na nekoliko eksplozivnih naprava korišćenih u napadima, ali i u stanovima u predgrađu Brisela gde se skrivao Abdeslam

Planeta
> 23:32h

Belgijski mediji objavili su fotografiju tri muškarca za koje se sumnja da su izveli teroristički napad na briselski aerodrom. Snimci sigurnosnih kamera prikazuju ih nekoliko trenutaka pre masakra. Na snimcima se vide trojica muškaraca kako guraju kolica s koferima u zoni za čekiranje. Sumnja se da su crne rukavice koje dvojica nose na rukama povezane s detonatorima. Belgijske vlasti veruju da su se dvojica raznela prilikom napada, a da je treći u bekstvu (u svetlom odelu na slici), saopštio je tužilac Frederik van Lev.

- Sva tri napadača su se dovezla taksijem, a bombe su bile u njihovom prtljagu, koji su stavili na kolica. Dve su eksplodirale, ali se treći napadač uspaničio i ta bomba nije eksplodirala - rekao je gradonačelnik Zaventema Fransis Vermeiren.

Na aerodromu je nađena i treća, neeksplodirana bomba. Briselska policija objavila je fotografije dvojice osumnjičenih za organizaciju napada. Obojica su bliska sa IS i povezuju se s napadima u Parizu, a veruje se i da su u vezi sa Salahom Abdeslamom. Sirijac Nažim Lašraui (24) je s lažnim pasošem ušao u Mađarsku.

Moguće je da je u tu zemlju ušao iz Srbije, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili potvrdu ove informacije. Njegov DNK pronađen je na nekoliko eksplozivnih naprava korišćenih u napadima. Muhamed Abrini (30), marokanskog je porekla i Abdeslamov prijatelj iz detinjstva. (S. V.)

Šta su koristili teroristi

EKSPLOZIV SATANINA MAJKA Pristalice Islamske države (IS) na društvenim mrežama veličale su krvoproliće i preuzele odgovornost za napad. - IS će vas prisiliti da dobro razmislite pre nego što ponovo počnete sa ubijanjem muslimana - napisao je jedan od njih. Mediji navode da su eksplozije u Briselu izvedene u znak odmazde zbog hapšenja Salaha Abdeslama, teroriste koji je uhapšen u Belgiji. Abdeslam je glavni organizator terorističkog napada u Parizu 13. novembra prošle godine.

IS preuzeo odgovornost ODMAZDA ZA ABDESLAMA Mediji navode da su eksplozije u Briselu odmazda zbog hapšenja Salaha Abdeslama, koji je uhapšen u Belgiji. On je glavni organizator napada u Parizu. Telegraf piše da je juče sarađivao s belgijskom policijom. Islamistički portal Vijesti Umeta slavi „belgijske krstaše“: „Ponavljamo krstaškim zemljama da ih očekuju crni dani od IS zbog neprijateljstva i borbe koju vode protiv nje. A ono što sledi je, Alahovom dozvolom, još žešće i gorče. Hvala Alahu na preciznosti i uspehu“.