Foto: Ps

Pakao u Briselu

BOMBAŠ-SAMOUBICA OSTAVIO OPROŠTAJNO PISMO: Plašim se zatvora, moram da ubijam!

Belgijska policija pronašla kompjuter koji je pripadao Ibrahimu el Bakrauiju, čoveku koji je ubio 11 ljudi na aerodromu

Planeta
> 00:00h

Bombaš-samoubica Ibrahim el Bakraui, koji se razneo na aerodromu u Briselu, ubivši 11 ljudi, ostavio je za sobom kompjuter, potvrdio je federalni tužilac Frederik van Leuv. Policija je u briselskoj opštini Sharbek pronašla kompjuter u kanti za đubre na ulici. Po svemu sudeći, kompjuter je sadržao i svojevrsni testament teroriste. On je ostavio poruku u kojoj navodi da se oseća „sve nesigurnije i da strahuje da će završiti u zatvoru“. Ko je treći čovek? - Više ne znam šta da uradim, svud je za mnom potraga, više nisam nigde bezbedan i, ako to potraje bez kraja, preti mi opasnost da zauvek ostanem u zatvorskoj ćeliji - napisao je. Tužilac je rekao da se njegov brat Halid razneo u metrou. Drugi atentator koji se razneo eksplozivom na aerodromu je Nažim Lahraui, takođe učesnik u napadu u Parizu i saradnik uhapšenog pariskog atentatora Salaha Abdeslama, javili su AFP, RTL i list Standard, pozivajući se na policijske izvore, ali belgijsko tužilaštvo još nije potvrdilo tu informaciju. Inače, pošto se najpre verovalo da je Lahraui zapravo u bekstvu, juče se bila pronela vest da je uhapšen što je ubrzo demantovano.

Ubica iz metroa... Halid el Bakraui

Belgijska policija i dalje traga za trećim teroristom koji je pobegao pre napada na aerodromu, a tužilaštvo je saopštilo da se njegov identitet još ne zna. List Dernije or prenosi da je treći neeksplodirani pojas samoubica i automatsku pušku „kalašnjikov“ istraga pronašla u ruševinama aerodroma zahvaljujući podacima koje je policiji dao taksista koji je dovezao teroriste na aerodrom. Napad na Uskrs Halid el Bakraui 15. marta je u briselskoj četvrti Fore pod lažnim imenom iznajmio stan u kojem se skrivao Abdeslam i čije je otiske tamo pronašla istraga. Tamo ih je otkrila policija i u puškaranju je poginuo važan Abdeslamov saradnik, koji je kod sebe imao zastavu IS Iraka i Sirije, pušku „kalašnjikov“ i detonatore za eksploziv. Drugi terorista samoubica Ibrahim el Bakraui je u odsustvu osuđen na zatvor zbog toga što je, posle pljačke jedne menjačnice u Briselu, iz „kalašnjikova“ pucao na policijsku poteru i ranio jednog policajca. Teroristički napad u Briselu trebalo je da bude sproveden za Uskrs, ali je pomeren zbog hapšenja Abdeslama, preneli su pojedini mediji.

Štek terorista IMALI MATERIJALA ZA JOŠ 50 KG EKSPLOZIVA Teroristi su imali sirovog materijala u rezervi da naprave još najmanje 10 ogromnih bombi, piše Gardijan i dodaje da je u Briselu nađeno materijala za još 50 kilograma eksploziva. Na mestu sa kog su napadači krenuli taksijem ka aerodromu policija je pronašla 150 litara acetona i oko 30 litara hidrogen-peroksida, što je dovoljna da se u kućnim uslovima napravi oko 50 kg eksploziva TATP, korišćenog u Parizu.