Foto: Dado Đilas

Funkcioner Demokratske stranke

OVAKO SAM POČEO U POLITICI Dragan Šutanovac: Zoran Đinđić me u liftu učlanio u DS

Tokom 1996. sam lepio plakate, s kolegama iz izbornog štaba narodu sam delio girice, od čega smo svi smrdeli na ribu

Politika
> 00:00h

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac (48) kaže da je krenuo od nule kad je počeo da se bavi politikom. Kako tvrdi, išao je redom.

Lepio je plakate i delio ribu građanima u kampanji tokom devedesetih, da bi zenit dosegao kad je 2007. postao ministar obrane u Vladi Mirka Cvetkovića. On kaže da je sa 28 godina skliznuo gotovo slučajno u političke vode, ne znajući da će mu to ostati profesija. Prema njegovim rečima, hteo je samo da pomogne DS u izbornoj kampanji. Međutim, slučajni susret sa Zoranom Đinđićem mu je promenio život. Sve je počelo kad je Šutanovac pratio političku kampanju na televiziji, a onda je doneo odluku - da odmah krene u sedište Demokratske stranke.

- Na televiziji sam 1996. godine gledao na izbornu kampanju i pošto sam znao neke ljude koji su u to vreme bili operativci u DS, otišao sam u prodavnicu i kupio neka pića i grickalice i otišao u izborni štab gde sam se prijavio da volontiram.

Ali,nisam bio član stranke. Pošto su bile organizovane šetnje tog oktobra, novembra i decembra, bio sam angažovan kao volonter u beogradskom izbornom štabu, da bih se 17. januara u liftu sreo sa Zoranom Đinđićem.

On me je tom prilikom pitao iz kog sam odbora. Kad sam rekao da samo volontiram i da uopšte nisam član stranke, te da me politika ne zanima, rekao je da mora da me učlani. Bio je tu i Žika Anđelković (poznat po nadimku Žika Pauk. op. aut.) i učlanili su me u DS - kaže Šutanovac.

Taj susret u liftu praktično mu je odredio sudbinu, pa se i dan-danas bavi politikom u Demokratskoj stranci. - Ja sam u politiku ušao zbog Miloševića, a u DS zbog Đinđića. Ali nije mi bila ideja da se bavim politikom, a ta tri meseca koja sam bio u izbornom štabu radio sam sve što se radi u kampanji. Od lepljenja plakata, pa do pripremanja protesta. Organizovao sam mitinge i šetnje, a sećam se da smo imali podelu neke silne ribe i da smo svi smrdeli na girice. Kupili smo tada i buriće sa vinom, pa smo to delili na Trgu republike - priča kroz smeh Šutanovac. Seća se i svoje prve pobede, koju je odneo nad socijalistom. Politikom sam počeo da se bavim tek 1997. godine, a 2000. godine sam se prvi put kandidovao na izbornoj jedinici u Mirijevu i pobedio sam Aleksandra Antića. Odnos glasova bio je tri prema jedan za mene - seća se Šutanovac.

Politički CV 2000 - specijalni savetnik ministra unutrašnjih poslova SRJ 2001-2003 - pomoćnik ministra unutrašnjih poslova SRJ 2002-2003 - predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije 2007-2012 - ministar odbrane 2012-2016 - narodni poslanik