Foto: Reuters

Za dom spremni ponovo na utakmici u Hrvatskoj

VIDEO GRMEO CEO STADION PROTIV IZRAELA Ustaški poklič u Osijeku s kojim su Jevreji ubijani u NDH-a

Hrvatski navijači uzvikivali su ustaški pozdrav "Za dom spremni" tokom prijateljskog meča sa Izraelom!

Fudbal
> 00:00h

Navijači u Osijeku su nekoliko puta uzvikivali "Za dom spremni", a utakmica nije prekinuta. Inače, meč su vodili mađarski arbitri na čelu sa Ištvanom Vadom. Utakmici je prisustvovao i hrvatski premijer Tihomir Orešković. Hrvatska je u sredu pobedila 2:0. Posle meča svi su hvalili atmosferu u Osijeku i ponašanje navijača i niko se od zvaničnika nije našao da osudi ustaške pozdrave pogotovo što je utakmica igrana protiv Izraela. Pojedini hrvatski mediji osudili su danas ponašanje navijača u Osijeku i svi se pitaju zašto utakmica nije prekinuta?! Hrvatski mediji podsećaju da su Jevreji, Srbi i pripadnici drugih naroda ubijani tokom II svetskog rata za vreme NDH, kao i da je glavni poklič ustaških vlasti bio "Za dom spremni".

Na snimku na 9:15 čuju se povici sa tribina stadiona u Osijeku.

Hrvatski helsinški odbor je u svom izveštaju naveo i sledeće: "Već na samom početku utakmice, u 2. minutu celim stadionom se zaorilo skandiranje "Za dom spremni" (ustaški poklič iz vremena NDH), a u 14. minutu skandira se s tribina stadiona: Ajmo, ajmo ustaše. Od 50. do 52. minute sledi skandiranje: Mi Hrvati! Ustaše, ustaše! Za dom spremni uzvikuje se opet u 53. minutu", navodi HOO. "Opet smo čuli iste povike. Mislim da je zakon u tom pogledu prilično jasan. Utakmica je morala da bude prekinuta", rekao je predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus. On je istakao da razočaran izostankom bilo kakve reakcije hrvatskih vlasti. Orešković je bio na tribinama i nije reagovao, HTV je ocenila navijanje kao veličanstveno, dok je selektor "vatrenih" Ante Čačić rekao da su navijači bili za desetku. "Sve mi ovo liči na Nemačku 19333. i na Hrvatsku iz 1941. godine", naglasio je Kraus za Index.hr i dodao da objašnjenje policije o tome da ne mogu da reaguju na ustaške povike, jer je reč o masi ljudi samo dokaz kako hrvatske vlasti reaguju.
Šimunić na utakmici u Osijeku, Foto: Printskrin

Josip Šimunić je pre nekoliko godina posle pobede Hrvatske protiv Islanda u baražu za SP 2014. poveo skandiranje "Za dom spremni", što je prihvatila publika na stadionu "Maksimir" u Zagrebu. FIFA je kaznila Šimunića s deset utakmica suspenzije zbog koje je propustio Mundijal u Brazilu. Fudbaler se žalio na ovu odluku, ali je CAS potvrdio kaznu. Međutim, Šimunić se žalio Saveznom sudu u Švajcarskoj, koji je odbio žalbu. Šimunić je trenutno član stručnog štaba hrvatske reprezentacije.

Ostaje pitanje da li će reagovati UEFA i FIFA na nove incidente na stadionu u Osijeku.