Foto: AP

Tuga u svetu fudbala

(VIDEO) IZGUBIO NAJVAŽNIJU BITKU: Preminuo legendarni Johan Krojf

Legendarni holandski fudbaler i trener Johan Krojf preminuo je u 69. godini u u Barseloni posle žestoke borbe protiv raka pluća.

Fudbal
> 00:00h

"Sa tugom saopštavamo da je Johan Krojf preminuo, okružen porodicom, nakon žestoke borbe protiv bolesti, preminuo u Barseloni. Molimo vas da poštujete privatnost njegove proodice tokom ovih teških i tužnih trenutaka", saopšteno je na zvaničnom sajtu Johana Krojfa.

Krojf se pridružio mladom timu Ajaksova na 10. rođendan. On je kao dete uporedo igrao fudbal i bejzbol, i pokazivao je talenat, ali se na kraju opredelio za fudbal. U ovaj klub upisala ga je majka, koja je prala dresove kluba iz Amsterdama.

Trostruki osvajač Zlatne lopte je za Ajaks debitovao 15. novembra 1964. u ligaškom porazu protiv GVAV-a 1:3. I ne samo to, čovek koji je i kao igrač i kao trener obeležio istoriju fudbala na prvom meču postigao je gol. Ajaks je tu sezonu završio na 13. mestu što je najgori plasman tima iz Amsterdama u nacionalnoj ligi. U sedam utakmica do zime Johan je postigao osam golova, a u martu 1966. godine, protiv Telstara upisao je prvi het-trik (6:2).
Četiri dana kasnije, u kup utakmici protiv Vendama (7:0) je postigao četiri gola. Ukupno te sezone, Krojf je postigao 25 golova u 23 utakmice, a Ajaks je osvojio Ligu šampiona.
On je posle Ajaksa igrao za Barselonu, LA Azteks, Vašington, Levante, Ajaks i Fejenord. On je kao igrač tri puta osvajao Zlatnu loptu, a sa nacionalnim timom Holandije bio je drugi na SP 1974. godine. Krojf nije želeo da igra za Holandiju na SP 1978. u Argentini, jer je u ovoj zemlji vladala vojna hunta. Po završetku igračke karijere trenirao je Ajaks i Barselonu sa kojima je osvojio veliki broj trofeja.
Slavnom Holanđaninu je u oktobru prošle godine dijagnostifikovan rak pluća, a Krojf je potom počeo da se leči. On je bio veliki pušač, ali je 1991. prestao sa tim pošto je morao na operaciju srca zbog začepljenosti krvnih sudova.