Foto: Reuters

Nadmašio i Pelea

(VIDEO) FILMSKA PRIČA: Zvezda Barselone od siromaštva do uskoro najtrofejnijeg igrača svih vremena

Životna priča brazilskog reprezentativca i fudbalera Barselone Danija Alveša mogla bi da se nazove filmskom.

Fudbal
> 23:46h

Alveš je odrastao u siromaštvu u selu Umbuzeiro u brazilskoj državi Baija. "Bio je to težak život. Sva moja deca, pa i Dani, radili su u polju na 40 stepena Celzijusovih. Međutim, bili su srećni. Iako je posle dolaska sa polja bio izmoren, Dani bi u17.00 časova se presvukao i uzeo loptu. Od malih nogu je želeo da postane profesionalni fudbaler", otkrila je nedavno njegova majka Dona. On je počeo da igra fudbal na igralištu na zemljanom terenu, a golovi su bili od granja.

"Kuća je bila vrlo skromna, ali jedna od najboljih u selu. Dani je spavao na betonskom krevetu sa istrošenim dušekom, dok je na podu bilo blato. Meni je bilo najbitnije da nije prokišnjavala dok je padala kiša", rekao je Alveš. On je ostao skromna i pored velike zarade.
"Danas su svi na mobilnim telefonima. Niko ne razgovara ni sam kim. Svi samo gledaju po društvenim mrežama da vide šta su drugi napisali o njima. Nije mi jasno zašto se svi bore za moć, novac, slavu. Zar niko nije pomislio da je s... biti slavan? Da ti više novca donosi i više problema... Novac je nužno zlo, tu je tek kako bi ti omogućio lepe trenutkeDao mi je stvari koje ne bih inače mogao da imam, ali lepe stvari. Ali da li je doneo i sreću? Sreća nije pitanje novca i slave. Za mene bogata osoba nije ona koja ima novac. Biti bogat znači imati puno toga u glavi", naveo je fudbaler Barselone. On zarađuje 6 miliona evra godišnje u Barseloni, a njegova porodica i dalje živi skromno. "Najviše volimo da sadimo luk, a mogli bismo i banane. Vrednost ima je porasla od kada su mi sina pogodili bananom na utakmici Barselone", rekao je njegov otac.
Alveš je iz Sevilje prešao u Barselonu 2008. za 30 miliona evra, a ukupno je u karijeri osvojio 30 trofeja. On ima više trofeja od Pelea i Mesija, a ispred njega su samo Keni Dalgliš (31), Vitor Baija (31) i Rajan Gigs (34).

Alveš je ostao skroman, što potvrđuju i reči njegovog bivšeg saigrača Erika Abidala. "Kada mi se drugi put vratio rak, Alveš mi je ponudio svoju jetru. Bio je ozbiljan, ali nisam mogao to da prihvatim. I on ima porodicu i karijeru... A to je teška i opasna operacija,bilo bi previše da zbog mene reskira svoj život", otkrio je Abidal. (dnevnik.hr)