Foto: Profimedia

Nemar

BELGIJA PRIZNALA: Nismo ozbiljno shvatili upozorenja Turske

Ministar unutrašnjih poslova Belgije Jan Jambon priznao je da su pogrešili što nisu razmotrili upozorenje Turske koje se odnosilo na jednog od terorista koji su izveli napade u Briselu.

Planeta
> 00:00h

Jambon je u Federalnom belgijskom Parlamentu zajedno s ministrom spoljnih poslova Didijerom Rejnders i ministrom pravde Koenom Gensom, dodao kako se policijski službenik u tom slučaju "poneo nemarno".

Ministar unutrašnjih poslova govorio je o tome kako je napadač Ibrahim Al-Bakraui koji je odgovoran za napad na metro stanici Maelbek u Briselu, uhvaćen na sirijskoj granici posle čega je deportovan iz Turske.

Ibrahim Bakraui, Foto. Printscreen

Jambon je dodao kako je belgijski policajac za veze u Turskoj kazao da postoje informacije da je Bakraui uhvaćen 20. juna i da je deportovan 14. jula, i da u tom periodu "nije gotovo ništa uradio". Ministar Jambon je kazao kako se jedna osoba ponela nemarno i da je Bakraui bio osuđen na deset godina zatvora.

Posle eksplozije na aerodromu u Briselu, Foto: Reuters

"Pre nego što je preko Turske otišao do sirijske granice, odležao je nekoliko godina. Ne morate biti stručnjak za terorizam da shvatite kako je reč o stranom ratniku", kazao je Jambon koji je podsetio da je premijeru Belgije Šarlu Mišelu predao svoju ostavku zbog "nemara" koji je pokazao jedan od policajaca u službi koja je povezana s njim, ali da je premijer želeo da on nastavi svoj posao.

Ranije je predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio kako je Bakraui u junu uhvaćen na granici sa Sirijom i 14. aprila deportovan u Holandiju, o čemu su obaveštene i Holandija i Belgija. Nekoliko ministara je potom podnelo ostavku, ali premijer Mišel to nije prihvatio.