Foto: AP 2015

Prvi napad u Bosni

SEĆANJE: Obeležena godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu

U crkvi u Sijekovcu kod Broda danas se obeležava 24 godine od stradanja srpskih civila koje su na današnji dan 1992. godine ubili pripadnici regularne vojske Hrvatske.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

Pomen sijekovačkim žrtvama služio je vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, a liturgiji su prisustvovali ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, predstavnici Vlade RS, prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, kao i predstavnici boračkih udruženja.

Posle pomena, kako je najavljeno, planirana je poseta Milji Zečević, kojoj su na današnji dan 1992. godine ubijena dva sina i muž, a potom će na spomen-obeležje ispred njene kuće biti položeno cveće. Cveće će biti položeno na spomen-ploču deci koja su ubijena u Sijekovcu, a za čijim se posmrtnim ostacima još traga.

Regularne snage Hrvatske, s paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, tokom 1992. godine u nekoliko su navrata napadale selo Sijekovac kod Broda, usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, dece i staraca.

Zapaljeno je 15 kuća, kao i pravoslavna crkva. Napad u Sijekovcu bio je prvi oružani napad na teritoriji Bosne i Hercegovine.