ČITAJTE U KURIRU Otkrivamo ko je planirao da uhapsi predsednike republika

EKSKLUZIVNO 9. MART BIO PARAVAN ZA VOJNI PUČ Hteli da uhapse Slobu, Franju i Aliju i tako spasu SFRJ

Demonstracije koje je predvodio Vuk Drašković bile su maska u organizaciji službe vojne bezbednosti sa ciljem da se vojska izvedena ulice i uhapse lideri Srbije i Hrvatske, a potom uvede vojna uprava

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Demonstracije opozicije 9. marta 1991. godine, usmerene protiv režima Slobodana Miloševića, bile su deo tajnog plana tadašnjeg vojnog vrha SFRJ, koji je nezadovoljstvo građana pokušao da iskoristi kako bi izveo vojni udar i uhapsio predsednike Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franju Tuđmana! Sednica Vrhovne komande Oružanih snaga SFRJ usledila je svega nekoliko dana kasnije - 12, 14. i 15. marta 1991. Na predlog Glavnog štaba JNA trebalo je da bude doneta odluka o zavođenju vanrednog stanja u Jugoslaviji i povećanju borbene gotovosti JNA, što su pojedini članovi Predsedništva SFRJ shvatili kao vojni udar, odnosno uvođenje vojne uprave.

Lider SRS Vojislav Šešelj otkriva za Istraživački biro Kurira da je tadašnji vođa martovskih demonstracija, prvi čovek SPO Vuk Drašković, bio pod kontrolom vojnoobaveštajnih struktura i vojske. Prvi radikal tvrdi da iako nije direktno bio deo vlasti, ima pouzdana saznanja da je jugoslovensko vojno rukovodstvo planiralo da hapšenjem svrgne s vlasti i Tuđmana i Miloševića!

- Drašković je, prema sopstvenom priznanju, koje je objavio u svojoj knjizi „Meta“, još u leto 1990. bio u čvrstoj sprezi s vojnom službom bezbednosti. Njega je lično general Aleksandar Vasiljević, koji je bio prvi vojni obaveštajac u to vreme, vodio na razgovore s načelnikom Generalštaba Blagojem Adžićem, a srpska Udba je saznala za te razgovore - kaže Šešelj.

Šešelj tvrdi i da su u pripremu vojnog udara bile umešane i strane zapadne sile, ali da vojska nije imala snage da to izvede jer na svom čelu nije imala sposobne ljude, a „kada to kažem, mislim na generale Veljka Kadijevića i Blagoja Hadžića“. - Odluka o izvođenju vojske na ulice Beograda donesena je bez Miloševićevog znanja. Kadijević je tome obavestio samo članove Predsedništva kada je vojska već krenula. Sve je bilo kratkog daha: Milošević je imao velike policijske snage na ulicama i oficiri su se pokolebali - tvrdi Šešelj i dodaje: - Drašković je, prema sopstvenom priznanju, koje je objavio u svojoj knjizi „Meta“ (objavljena 2010, prim. aut.), još u leto 1990. bio u čvrstoj sprezi s vojnom službom bezbednosti. Njega je lično general Aleksandar Vasiljević, koji je bio prvi vojni obaveštajac u to vreme, vodio na razgovore s načelnikom Generalštaba Blagojem Adžićem, a srpska Udba je saznala za te razgovore - kaže Šešelj i dodaje da su pod kontrolom vojnih službi bili i Đorđe Božović Giška i Branislav Matić Beli. Oni su kasnije, kako navodi lider SRS, „upravo pod kontrolom KOS napravili Srpsku gardu i pretili Miloševiću“.

Bilo je kasno za sve Lider SPO Vuk Drašković nije želeo da komentariše tvrdnje lidera SRS. Da se u rešenje raspada krenulo ranije, kroz demontažu nacionalnih režima, SFRJ je mogla da se spase haosa. Devetog marta je bilo kasno: - Našu nekadašnju zemlju razbili su bandidosi koje su sačinjavali ljudi iz dve vojne službe, jedne državne službe, političari i kriminalci - navodi za Istraživački biro Blagoje Grahovac, general SFRJ u to vreme, koji kaže da je Jugoslavija smetala i Istoku i Zapadu: - Jugoslavija je ubrzano išla ka Evropi, što nije odgovaralo KGB. Zapadu pak nije odgovarala zato što je, prema svim parametrima, bila model za neku buduću Evropu, sa eventualnom nadogradnjom nekih političkih sloboda. Ona je još tada imala ono što se danas prihvata kao osnovne evropske vrednosti: antifašizam i poštovanje različitosti, koje smo mi zvali bratstvom i jedinstvom. Na tome počivaju sve druge evropske vrednosti - zaključuje Grahovac.

Šešelj, Milošević i Kertes SLOBA NAORUŽAVAO POLICIJU DA BI SE ZAŠTITIO OD VOJSKE Šešelj tvrdi da se posle martovskih demonstracija sreo s Miloševićem, u maju iste godine, u jednoj vili na Dedinju.- Na sastanku s Miloševićem bio je prisutan i Mihalj Kertes. On je živ i može da posvedoči. Počeli smo priču o oficirima i generalima. Nisu se ustručavali jer sam ja već uveliko napadao i Kadijevića i sve ostale. Onda je Kertes pokazao Miloševiću jednu maljutku (navođena raketa) iz pošiljke koja je upravo tih dana stigla ilegalno i koju je kupila policija kako bi mogla da dejstvuje ako vojska izađe iz kasarni - kaže Šešelj.

Kadijevićev savetnik Vukšić SLOBA JE MOGAO BITI UHAPŠEN Pukovnik u penziji Dragan Vukšić, dugogodišnji vojni obaveštajac, tokom dešavanja u prvoj polovini marta 1991. bio je savetnik generala Veljka Kadijevića. On za Istraživački biro kaže:- Političari mogu da pričaju šta hoće, ali znam šta mi je posle demonstracija rekao Kadijević: „Ja sam devetog marta Miloševića spasao hapšenja! Ko zna šta bi bilo da se dogodilo suprotno“ - kaže Vukšić i dodaje da će se sigurno, kad-tad, otkriti prava istina.

Prvi obaveštajac JNA VASILJEVIĆ ĆUTI I pored toga što je u više intervjua potvrdio da je vojska imala plan da izvede puč u SFRJ, kao i da je imala „do detalja razrađen plan kako da ukloni rukovodstvo Hrvatske i Slovenije“, nekadašnji prvi vojni obaveštajac general Aleksandar Vasiljević nije hteo da priča:- Ja u to vreme nisam ni bio tu, niti imam bilo kakve veze s tim stvarima. Kakav vojni udar... Nemam šta više da kažem o toj temi. Sve su to spekulacije - rekao je u kratkom razgovoru. Na ponovljene pozive nije odgovarao.