Foto: Narodna Biblioteka Stevan Sremac Niš

Zastarele, neaktuelne ili jednostavno višak

NIŠ IMA KNJIGOMAT: Besplatno uzmite 3 knjige iz bankomata Narodne biblioteke!

NIŠ - Knjige koje niška biblioteka “Stevan Sremac“ otpisuje iz svog fonda čekaju svoje buduće vlasnike na policama novog “bankomata knjiga” odakle sugrađani mogu besplatno uzeti do tri naslova i zadržati ih čak i ako nisu članovi biblioteke.

Srbija
> 00:00h

Bilo da su zastarele, neaktuelne ili su jednostavno višak, ove knjige se najpre nude Narodnoj biblioteci Srbije, kao i seoskim i školskim bibliotekama, a one koje “preskoče” se poklanjaju. Da takve naslove ne bi bacili, zaposleni u biblioteci “Stevan Sremac” došli su na ideju da naprave “bankomat” - drvenu policu ispred biblioteke na kojoj se trenutno nalazi nekoliko desetina knjiga - beletristike i stručne literature.

Foto: Facebook Narodna biblioteka Stevan Sremac Niš

Svako je dobrodošao, kaže direktorka Sonja Šuković, da dođe, pogleda, odabere do tri naslova prema svojim afinitetima, bez ikakve evidencije i obaveza. Prema njenim rečima, već od jutros vlada veliko interesovanje za ovu akciju. Ideja nam je bila da ovim “retro bankomatom” obradujemo i one koji nisu članovi biblioteke ili nemaju novca za članarinu. Uzete knjige mogu da zadrže, proslede na dalje čitanje ili poklone. Bankomat ćemo dopunjivati svakodnevno, sve dok imamo zalihe u otpisu koji broji možda i do 1.000 knjiga - kaže ona.

Otpis, objašnjava ona, ne čine samo stara, pohabana i neaktuelna izdanja, već među tim knjigama ima i “duplikata” - naslova koje biblioteci poklanjaju građani, a koje ova ustanova već poseduje.Biblioteka je, kaže Šukovićeva, ovom akcijom želela da podstakne jednu nekonvencionalnu razmenu knjiga između biblioteke i građana, a sve u cilju popularizacije knjige i čitanja.

Inače, radnici ove ustanove su i krajem godine knjige iz otpisa iskoristili na kreativan način tako što su od njih napravili dve novogodišnje jelke.

(Južne vesti/M. V.)