Foto: Ap, Profimedia

Jevreji ne žele da ćute o ustaštvu na stadionu u Osijeku

USTAŠTVO NA STADIONIMA: Lovac na naciste juri Hrvate

Efraim Zurof uputio oštar protest premijeru Hrvatske Tihomiru Oreškoviću zbog nacističkog skandiranja na utakmici

Fudbal
> 02:52h

Centar „Simon Vizental“ oštro je osudio ustaško skandiranje „Za dom spremni“ tokom prijateljske fudbalske utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku i pozvao nadležne da sankcionišu sve huligane koji su učestvovali u ovom incidentu. Direktor tog centra Efraim Zurof u oštroj izjavi, upućenoj ne samo navijačima već i premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministru Predragu Šustaru, koji su prisustvovali utakmici, kazao je da su hrvatski navijači ovakvim ponašanjem pokazali da se identifikuju s ustaškim režimom, koji je tokom Drugog svetskog rata počinio masovna ubistva više stotina hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma. Policija bez reakije Na utakmici u Osijeku, pored visokog državnog i sportskog vrha Hrvatske, gost je bila i ambasadorka Izraela u Zagrebu Zina Kalaj Klajtman. Ono što posebno začuđuje, ali ne iznenađuje, jeste činjenica da osiječko-baranjska policija neće podnositi nikakvu prijavu zbog skandiranja „Za dom spremni“, preneo je Jutarnji list. Podržava ih država - Skandiranje „Za dom spremni“ pokazuje očiglednu podršku državi čija je vlada organizovala masovna ubistva stotine hiljada pripadnika manjina i političkih protivnika. Činjenica da niko nije ni pokušao da zaustavi skandiranje ili preduzme mere protiv onih koji su u tome učestvovali, uključujući i premijera Oreškovića i ministre, prava je sramota za Hrvatsku - kazao je Zurof.

Ustaško orgijanje OSIJEK SE SEĆA ŠIMUNIĆA Hrvatski helsinški odbor napravio je izveštaj s utakmice u Osijeku, u kojem je dokumentovano sramotno ponašanje navijača. Na istom stadionu orgijao je i Josip Šimunić pre tri godine posle trijumfa nad Islandom, kad je urlao „Za dom spremni“, a ceo stadion mu otpozdravljao.

USTAŠLUCI HRVATA Italija - Hrvatska 16. avgust 2006. Telima formirali nacistički simbol kukasti krst, tzv. svastiku. Uzvikivali „Hajl Hitler“ Turska - Hrvatska 20. jun 2008. Vređali su na verskom nivou Turke, pa je Savez morao da plati 72.000 evra kazne zbog opomene UEFA Francuska - Hrvatska 29. mart 2011. Više od 50 navijača kartonima napravili slovo U i skandirali Anti Paveliću Hrvatska - Gruzija 3. jun 2011. Na utakmici u Splitu istakli su transparent sa kukastim krstom. Tada je HNS platio 75.000 evra Hrvatska - Italija 14. jun 2012. Rasističkim povicima častili fudbalere Italije, pa je Savez kažnjen sa 80.000 evra Hrvatska - Island 19. novembar 2013. Fudbaler Džo Šimunić poveo ustaško navijanje posle utakmice, kad je uzvikivao „Za dom spremni“, na šta mu je uzvratio ceo stadion Italija - Hrvatska 16. novembar 2014. Klicali ustašama, uzvikivali „Za dom spremni“ i „Ajmo, ustaše“, pa je sudija Kujpers morao nakratko da prekine utakmicu Hrvatska - Norveška 28. mart 2015. Rasistički povici prema tamnoputim igračima gostiju uslovili su novu kaznu UEFA od 50.000 € Hrvatska - Italija 12. jun 2015. Pre početka utakmice koji je igran na praznom stadionu Poljud zbog kazne HNS, huligani na travi iscrtali kukasti krst Hrvatska - Izrael 23. mart 2016. Huligani ponovo skandirali „Za dom spremni“ i „Ajmo, ustaše“, a na utakmici je bila visoka delegacija Izraela i državni vrh Hrvatske